ZO HERKEN JE EEN RIJPE ANANAS
Corina Robbertsen
/ Categorieën: Foodfact

ZO HERKEN JE EEN RIJPE ANANAS

Kijken
Aan de schil van de ananas kun je vaak al zien of hij lekker rijp is. Als de ananas een goudgele gloed heeft, dan is hij rijp. Groene ananassen zijn onrijp en die kun je dus beter niet kopen, tenzij je hem thuis de kans geeft om goed te rijpen. Volg daarom vooral je instinct en kijk of de ananas er gezond uit ziet. Koop geen ananas die er beurs uitziet of bruine bladeren heeft. Een ananas met een rode of een dieporanje kleur is rot of bijna rot en moet je dus vooral niet kopen.

Ruiken
De kleur van de schil zegt niet altijd wat over de rijpheid van een ananas. Ook een groene ananas kan goed rijp zijn. In dit geval kan je neus je beter helpen dan je ogen: Te vroeg geoogste vruchten hebben veel zuur en nauwelijks aroma, terwijl het vruchtvlees van overrijpe vruchten glazig tot bruinachtig wordt en naar gist kan ruiken. Dus ruikt een ananas zoet, dan is hij rijp. Ruik je niets? Dan moet je de ananas nog even laten liggen. Een gefermenteerde geur betekent vaak dat de ananas overrijp is. Dit herken je aan een azijn of alcohol-achtige geur.

Voelen
Je kunt rijpheid van een ananas ook controleren door er voorzichtig in te knijpen: een rijpe ananas voelt stevig aan maar veert ook een beetje mee. Voelt hij te zacht? Koop hem dan niet. Een andere manier om zeker te zijn dat je ananas goed rijp is: probeer ook eens een blad uit de vrucht te trekken. Gaat dit makkelijk? Dan is je ananas waarschijnlijk rijp. Gaat dit moeilijk? Laat hem dan nog even liggen.

Vorige artikel 6 TIPS: SLIM KOKEN IN EEN KLEINE KEUKEN
Volgende artikel ZOMERS TAFELDEKKEN DOE JE ZO!
Print
7953 Beoordeel dit artikel:
4.2