ZO BRENG JE JE KEUKEN WEER BACK IN SHAPE
/ Categories: Huisraad

ZO BRENG JE JE KEUKEN WEER BACK IN SHAPE

1. Opgeruimd staat netjes

Zodra de vaat fris en schoon is, kun je beginnen met de grote schoonmaak van je keuken. Geef alles een extra sopje en mest je kasten en je lades uit. Durf ook dingen weg te gooien. Zijn die drie oestermessen echt allemaal nodig? En dat schaaltje waar die buts af is? Doe alles weg waar je je aan stoort. Een opgeruimde keuken geeft een opgeruimd gevoel. Zo ben je klaar voor een frisse en nieuwe start. 

 

2. Restjes en kliekjes

Eet alle restjes van het kerstdiner op en gooi weg wat over datum is. Ontdooi je ijskast en gooi alles wat langer dan 3 maanden in de vriezer zit weg en check de data van alle potjes en andere etenswaren die over datum zijn.

Tip: Bewaar de restjes of overblijfsels in de handige Tefal MasterSeal bakjes, want deze houden alles twee keer zo lang vers. Klik hier voor bewaartips.

 

3. Slagveld in de oven

Vergeet het schoonmaken van je oven niet, ook als is dat meestal echt een hels karwei. Een handige tip is om tafelzout te gebruiken. Zout neemt namelijk vet op en droogt het uit. Strooi het zout over alle getroffen gebieden en warm de oven op tot ongeveer 50 graden Celsius. Zodra de oven weer afgekoeld is, kun je de restanten vet heel makkelijk met een doek uit de oven vegen en is hij zo weer schoon! Zijn de zijkanten ook erg vies, of is niet alles schoon geworden? Probeer dan een ovenreiniger.

Preventief: Als je tijdens het koken al in de gaten hebt dat er grote druppels vet op de onderkant van de oven belanden, strooi er dan direct zout over. Dit zorgt ervoor dat de viezigheid uitdroogt in plaats van verbrandt, waardoor aangekoekt vet en nare geurtjes worden vermeden.

 

4. Grote beurt

Nu je keuken, oven en je kasten schoon en leeg zijn, je hebt besloten wat weg kan en wat niet, is het tijd om je kasten en lades opnieuw in te delen en je keukengerei een grote beurt te geven.

  • Laat je messen slijpen, of, als ze aan hun eind zijn, trakteer jezelf op een nieuwe messenset. Scherpere messen betekent minder snijwonden en een snellere bereiding van je maaltijden.
  • Als je messen weer scherp zijn zorg er dan voor dat ze hun werk ook weer optimaal kunnen doen. Maak dus je snijplanken schoon en laat ze er weer uitzien als nieuw. Zorg dat de hardnekkige vlekken en geuren verwijderd worden.

Vervolgens organiseer je je voorraadkast opnieuw, kijk je wat over datum is en geef je alles weer een fijne plek. Gebruik daarbij de doorzichtige bewaardozen van Tefal zodat je altijd kunt zien wat waar in zit.


5. Frisse set

Pak vervolgens je keuken linnengoed aan. Weg met alle thee- en handdoeken waar gaten en vlekken in zitten en verwen jezelf met een frisse nieuwe set. Verwijder hardnekkige vlekken uit je tafelkleed met een vlekverwijderaar en - last but not least - strijk alles glad en netjes. Hoe fijn is het om een kreukloos tafelkleed uit de kast te pakken bij je volgende dinerparty? Klik hier voor strijktips.

 

6. Lucht je huis.

Een driedaags feestmaal laat zijn sporen achter. Je huis is niet alleen een bende, de gourmetlucht hangt nog steeds in je huis. Dit los je gemakkelijk op door een paar ondiepe bakjes met azijn in je huis te zetten, azijn neutraliseert namelijk geuren! Laat ze een nachtje staan en als je ‘s ochtends wakker wordt, zijn alle vieze geurtjes verdwenen. Als je geen azijn in huis hebt, kun je ook schaaltjes met oud koffiedik neerzetten, dat heeft hetzelfde effect!

Preventief: Ventileer goed tijdens het koken en zet een aantal ramen open zodat het goed doorlucht.

 

7. Sorteren en slim opbergen

Tot slot: Heb jij een lade vol met gehavende en ongeorganiseerde recepten? Dan is het de hoogste tijd om te kijken welke succesrecepten voor herhaling vatbaar zijn en je dus wilt bewaren. Dat setje moet je gewoon even netjes sorteren en opbergen in een map. Steek alles in plastic insteekhoesje en bewaar ze in een multomap. Je kunt op verschillende manieren categoriseren: op voor-, hoofd- en nagerecht, in makkelijk tot moeilijk, in tijd van 15 minuten maaltijden tot 60 minuten. Bedenk wat het beste past bij jou.

Previous Article ZO WORDT STRIJKEN ÉCHT LEUK
Next Article MET DEZE TRUC STRIJK JE SUPERSNEL ALLE KREUKELS UIT JE KLEDING
Print
2199 Rate this article:
4.0

Populair