ZÓ GA JE OM MET RESTJES EN KLIEKJES
/ Categorieën: Keukenpraat

ZÓ GA JE OM MET RESTJES EN KLIEKJES

Wat kun je nog met iets wat je over hebt na het koken, zoals een halve bloemkool of een kwart bakje zure room? En wat doe je met het restje wat overblijft in de pan na een maaltijd?

Door slim om te gaan met restjes en kliekjes, hoef je minder weg te gooien. Deze tips helpen je een handje.

 

7 to do’s met restjes

Met restjes bedoelen we een product dat je maar voor een deel hebt gebruikt in een maaltijd. Bijvoorbeeld een kwart komkommer, een geopend blikje mais of een half pakje verse kruiden. Dit kun je er allemaal mee doen…

 

  1. Als je iets overhoudt na het koken, berg het dan direct op in de koelkast, vriezer of voorraadkast en bedenk wat je er later die week nog mee kan doen. Op veel receptensites kun je zoeken op één ingrediënt. Zo vind je snel een nieuw recept, waar je restjes in kan verwerken.
  2. Geef 'oud' brood een nieuw leven. Maak er een tosti van, een ovengerecht of eigengemaakte croutons. Vries brood dat je niet direct opeet in, zo blijft het lekker vers. En ontdooi alleen de boterhammen die je nodig hebt.
  3. Verwerk overrijp fruit in een smoothie. Bijvoorbeeld een banaan in de blender met yoghurt of karnemelk. Goed om te weten: fruit kun je ook invriezen.
  4. Beschadigde of minder verse groente kun je nog goed gebruiken in soep. Vries groenten in als je ze niet op tijd op kunt eten. Dat doe je door ze kort te koken en in te vriezen. Verhit groente wel goed na het ontdooien, dat geldt zowel voor bereide als niet bereide groente.
  5. Heb je een grotere hoeveelheid vlees of vis gekocht? Vries dan het deel dat je niet direct opeet in. Vlees en vis blijft in de vriezer maanden goed. In de koelkast is een geopende verpakking vlees of vis maar 2 dagen goed. Dat geldt ook voor bereid(e) vlees en vis.
  6. Gooi zuivel niet direct weg na het verstrijken van de THT-datum. Ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. Schimmel op harde kaas kun je ruim wegsnijden, zodat je de rest nog kunt eten. Bij zachte kazen zoals brie is dit niet meer mogelijk. En goed om te weten: kaas kun je ook invriezen. Tip: rasp het vooraf even of verdeel de kaas in kleinere porties.

 

3 regels voor kliekjes

Met kliekjes bedoelen we een left-over van een maaltijd, dus een klein beetje gekookte rijst of het deel dat overblijft van die lekkere ovenschotel waar je heel hard je best op hebt gedaan. Zonde om weg te gooien. Maar wat moet je ermee?

 

Regel 1: laat kliekjes en restjes snel afkoelen, stop ze in goed afsluitbare bakjes van Tefal, en berg ze op in de koelkast of vriezer. Belangrijk hierbij is: bedenk wanneer je het kliekje gaat opeten. Is het ook lekker als lunch of kan je het misschien nog verwerken tot een nieuw gerecht? Want dan bewaar je het in de koelkast. Wil je het bewaren maar heb je geen zin om deze week weer hetzelfde te eten, dan stop je het in de vriezer en hoef je voor de week daarop 1 maaltijd minder te koken.

 

Regel 2: Wanneer je kliekjes in de koelkast bewaart, moet je ze binnen 2 dagen opeten. In de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar.

 

Regel 3: Verwarm kliekjes die uit de vriezer komen wel altijd door en door om alle bacteriën te doden. Zo voorkom dat je ziek wordt. Schep het eten ook goed om tijdens het verhitten, ook bij het opwarmen in de magnetron. Daardoor wordt het hele gerecht overal even heet. Als er alsnog wat van je opnieuw opgewarmde kliekje overblijft, is het beter om het niet meer op te eten en dus weg te gooien.

Vorige artikel CHOCOLA ETEN MAAKT GELUKKIG EN IS GEZOND
Volgende artikel SLIM KOKEN? PLAN JE WEEK
Beoordeel dit artikel:
5.0

Populair

Geen inhoud

Er is een fout opgetreden bij het laden van de inhoud.