VOORVERPAKT FRUIT: MINDER GEZOND OF DEZELFDE KWALITEIT?
/ Categorieën: Keukenpraat

VOORVERPAKT FRUIT: MINDER GEZOND OF DEZELFDE KWALITEIT?

We moeten voldoende fruit eten maar we hebben het ook druk. Voorverpakte fruitsalades bieden dan soms uitkomst: makkelijk voor onderweg en je hebt meteen je dagelijkse hoeveelheid vitamines binnen. Vraag jij je ook regelmatig af wat nou gezonder is: Vers gesneden fruit of zo’n bakje voorverpakt fruit wat je tegenwoordig in elke supermarkt kunt kopen? Lees dan snel verder…

Voorverpakt fruit is de perfecte redding voor je dagelijkse vitamineboost bij een drukke, on the go lifestyle. Maar is voorverpakt fruit eigenlijk wel gezond, of kun je toch beter je eigen appeltje schillen en meenemen voor onderweg?

TOEVOEGINGEN
Iedereen weet dat gesneden appelparten best snel verkleuren. Fruit bevat namelijk enzymen die bij blootstelling aan zuurstof van kleur veranderen. Haal je de schil dus van de appel, dan reageren de enzymen in die appel op de zuurstof en kleurt hij bruin. Maar de appelpartjes die je in de supermarkt koopt verkleuren niet. Hoe zit dit? Wat doen producenten met de fruitstukjes voordat het in de bakjes eindigt? Omdat niemand fruit wil kopen dat verkleurd is, wordt er aan voorverpakt vers fruit een zuur toegevoegd. Eerst wordt het fruit goed schoongemaakt. Daarbij wordt soms wat chloor gebruikt, om alle bacteriën te doden. Vervolgens snijdt een machine het fruit in stukken, waarna calciumascorbaat (vitamine C gebonden aan calcium, red.) wordt toegevoegd tegen de verkleuring. De Vitamine C verlaagt de zuurgraad, waardoor het eten niet verkleurt.

HOUDBAARHEID
Na deze behandeling wordt het fruit in een bakje gestopt, dat vervolgens hermetisch wordt afgesloten. Zodra fruit in een plastic verpakking wordt gestopt en deze wordt gesloten, wordt het verkleuringsproces vertraagd. Het fruit maakt de resterende zuurstof op en daardoor kunnen de enzymen niet verder verkleuren. Door die veranderende atmosfeer blijft het fruit langer goed. Dit is echter een tijdelijke oplossing, want na een paar dagen vergaat het fruit alsnog. Na dit proces heeft het meeste fruit een houdbaarheid van ongeveer vijf dagen, daarna moeten supermarkten het uit de schappen halen. 

KWALITEIT
Ook over de kwaliteit van voorverpakt fruit hoef je je eigenlijk geen zorgen over te maken. Doordat het fruit wordt besprenkeld met calciumascorbaat worden er als het ware  extra vitamines aan toegevoegd. Het aantal vitamines vermindert wel naarmate je het langer bewaart. Gesneden fruit verliest in 3 à 4 dagen tien tot 25 procent vitamine C en antioxidanten. De hightech verpakkingsmethoden remmen vervolgens bacteriegroei, gaan verleppen tegen en vertragen daarmee ook het verlies van voedingsstoffen. Je kunt dus met een gerust hart geloven dat het fruit in je bakje nog prima vers is als je het koopt en opeet.

CONCLUSIE
Je kunt fruit natuurlijk het beste ongewassen, ongeschild en in tact bewaren tot op het moment dat je het wilt eten. Maar je hoeft echt niet altijd tot op het allerlaatste moment te wachten met fruit snijden. Licht, zuurstof en warmte zijn wel de vijanden dus bewaar gesneden fruit gewoon in een afgesloten bakje in de koelkast. Vitamine C loopt terug bij voorgesneden fruit, maar dit gebeurt ook bij het gewoon bewaren van fruit. Kortom: Voorverpakte fruitsalades zijn gezond, maar vers fruit is altijd beter. Het is een stuk goedkoper en het smaakt ook nog eens veel beter.

Vorige artikel 8 ONVERWACHT LEKKERE TOSTI RECEPTEN
Volgende artikel WERELDSE PANNENKOEKEN
Beoordeel dit artikel:
4.0