UMEBOSHI: JAPANS POWERFOOD
Corina Robbertsen
/ Categorieën: Foodfact

UMEBOSHI: JAPANS POWERFOOD

In Japan wordt de gepekelde vrucht al sinds de 10de eeuw gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige gave en hoge voedingswaarde. De ume, zoals de vrucht in Japan heet, is eigenlijk geen pruim, maar ligt dichterbij een ander familielid uit de Prunus-familie, namelijk de abrikoos. Hij stimuleert de spijsvertering en zou helpen tegen vermoeidheid, misselijkheid en zelfs tegen een kater. In Amerika eten ze deze gepekelde vrucht tegenwoordig veel in breakfast bowls.

 

Bekende smaakmaker

Umeboshi is in Japan een zeer bekende smaakmaker. Het betekent letterlijk 'gedroogde pruim'. De (onrijpe) pruimen worden na het drogen gepekeld (in zout ingelegd). Umeboshi of umeboshipasta (gepureerde vorm) is zout en heeft een intense, complexe smaak met een fruitige twist. De gepekelde vrucht wordt vaak gegeten met bijvoorbeeld rijst. Ook in de macrobiotische keuken is umeboshi een welbekende en veel gebruikte smaakmaker, die hetzij direct (koud) wordt toegevoegd, hetzij eerst in olie wordt gefruit.

 

De bijzondere effecten op de gezondheid van deze pruim

Het eten van deze superfood helpt bij het detoxen van het lijf, bevordert de opname van calcium en andere mineralen, versterkt het immuunsysteem en helpt bij de spijsvertering. De Japanse ume bevat bijvoorbeeld een bijzonder hoog mineraalgehalte (zoals calcium, ijzer, mangaan en fosfor) en een hoge organische zuurgraad (citroenzuur en picrinezuur), waardoor de vrucht in staat is om de lever en nieren te ondersteunen bij het neutraliseren en uitscheiden van giftige afvalstoffen uit het lichaam. Ook gaat Umeboshi vermoeidheid tegen en zou het fantastisch werken tegen katers.

 

Anti-kater

Dus, misschien toch een keer proberen...Let wel: echt lekker is ‘ie niet. Maar binnen de kortste keren raak je er aan gewend en wil je niets anders meer. Ook goed om te weten: Het eten van Ume-balletjes (die voor 50% bestaan uit geconcentreerd ume-sap en voor 50% uit tot meel gemalen jinenjo-wortel) behoedt zwangere vrouwen voor ochtendziekte.

 

Houdbaarheidsmiddel

Maar deze gepekelde vrucht doet meer: hij doodt ook bacteriën. Eén of twee umeboshi pruimen in gekookte rijst zorgt ervoor dat hij minder snel bederft. Normaal gesproken kan gekookte rijst zuur worden door een aantal sterke bacteriën, die zelfs bij hoge (kook-) temperaturen nog in leven blijven. Wanneer deze bacteriën in aanraking komen met de zuren van de umeboshi, worden ze onmiddellijk vernietigd. Daarom tref je in Japan in kant-en-klare rijstgerechten vrijwel altijd umeboshi aan.

 

Verkrijgbaarheid

Umeboshi is verkrijgbaar als pruim, in pilvorm, als concentraat en als pasta bij natuur- en gezondheidswinkels zoals Ekoplaza of de Vitaminstore. Ook online kun je deze nieuwe powerfood bestellen.

Vorige artikel 5 TEKENEN DAT JE INGEVROREN ETEN BETER NIET MEER KUNT ETEN
Volgende artikel EEN HOMMAGE AAN NUTELLA
Print
7811 Beoordeel dit artikel:
4.0