Tafel dekken doe je zó
/ Categorieën: Keukenpraat

Tafel dekken doe je zó

De warme wintermaanden zijn begonnen en dat betekent automatisch veel feestjes, borrels en gezellige diners. Naast lekker eten wil je natuurlijk ook de tafel leuk dekken en de lepel, het mes en de vork op de juiste plek neerleggen. Om ervoor te zorgen dat je feesttafel er tiptop uitziet leggen wij uit hoe het hoort.

De tafeletiquette op een rij:

  1. De vorken liggen links van het bord en de messen rechts. De lepels liggen rechts van het mes.
  2. Voor elke gang leg je apart bestek op tafel, want na een voorgerecht even je mes en vork aflikken en gebruiken voor de volgende gang is natuurlijk not done.
  3. Het bestek leg je van buiten naar binnen neer. Dus als je als eerste gang soep serveert, dan leg je de soeplepel aan de buitenkant.
  4. Het servet mag op meerdere plaatsten liggen: links van het bord, onder de vorken, of op het onderbord.
  5. Glazen zet je rechtsboven: aan de binnenkant van het wijnglas het waterglas, precies boven de messen.
  6. Wanneer je een broodbordje op tafel wilt zetten, hoort dat linksboven het bord, met het botermes erop. Als de boter gewoon op tafel staat en niet op een apart bordje ligt bij het brood, dan ligt het mesje helemaal rechts van al het bestek. En als je geen botermesje hebt, kun je een gewoon een klein mesje rechts van het mes leggen.
  7. Het is gebruikelijk om zowel een dessertlepel als -vork te gebruiken. Tenzij je natuurlijk alleen ijs eet, dan is een lepel voldoende. Het bestek voor het nagerecht mag je zowel boven het bord leggen, als links en rechts van het bord.
  8. Glazen voor dessertwijn mogen op tafel wanneer je het toetje serveert en digestiefglazen zet je pas na afloop van de maaltijd op tafel.
  9. Koffie- en theeservies zet je ook pas na het nagerecht op tafel. En vergeet de schotels en de lepeltjes niet!

Eet smakelijk!

 

 

Vorige artikel PREP & PARTY: HANDIGE TIPS VOOR EEN GESLAAGD KERSTDINER
Volgende artikel PERFECT GRILLEN DOE JE ZÓ
Beoordeel dit artikel:
5.0

x

Populair

Geen inhoud

Er is een fout opgetreden bij het laden van de inhoud.