SNELLE KEUKENTIP: 4 TIPS OM VIEZE GEURTJES UIT JE VAATWASSER TE VERWIJDEREN
/ Categories: Keukenpraat

SNELLE KEUKENTIP: 4 TIPS OM VIEZE GEURTJES UIT JE VAATWASSER TE VERWIJDEREN

Vettige resten of wasmiddelresten kunnen zich gaan afzetten in de vaatwasser waardoor de binnenruimte, waterleidingen en filters vies worden. Dit gaat stinken en kan nog veel meer problemen veroorzaken. Draai daarom regelmatig een volledig programma op hoge temperatuur en gebruik zo nodig af en toe een vaatwasmachinereiniger.

 

1. Reinig je vaatwasser grondig met baking soda

Een handig trucje om je vaatwasser te reinigen: doe een ruime theelepel baking soda in het zeepbakje van de afwasmachine, daar waar je normaal een afwasblokje in doet. Zet de vaatwasser aan op het meest intensieve programma, zónder vieze vaat erin. Et voilà: je zult merken dat de vaatwasser na het draaien weer brandschoon is! Wees wel zorgvuldig met de hoeveelheid en gebruik niet meer dan een theelepel soda, anders kan het middel gaan bijten in het plastic van de machine en in de rubberen randjes.

 

2. Een badje van citroen en schoonmaakazijn

Je hebt je afwasmachine schoongemaakt, maar die de vieze lucht blijft maar in je vaatwasser hangen. Wat te doen? Sprenkel wat druppeltjes citroensap over je vuile vaat of stop een paar partjes citroen onderin het bestekbakje en laat de vaatwasser op een standaard programma draaien. Je zult zien dat die nare geurtjes snel verdwijnen en dat je vaatwasser weer lekker fris ruikt.

Een ander middel wat ook goed werkt is schoonmaakazijn. Giet wat azijn op de bodem van de vaatwasser en doe de plakjes citroen in het bestekbakje. Zet de vaatwasser aan en laat hem draaien op het heetste programma. Als het goed is moet die vieze geur dan echt verdwenen zijn!

 

3. Voorkomen is beter dan genezen

Een vaatwasser wordt na verloop van tijd altijd vies door etensresten die achterblijven in de vaatwasser. Het is daarom belangrijk dat je kruimels en etensresten altijd even verwijderd voordat je de afwas in de vaatwasser stopt. De vuile vaat even afspoelen is eigenlijk nog beter. Zo voorkom je dat etensresten blijven steken in de filter, wat uiteindelijk voor vieze geurtjes zorgt en verstopping kan veroorzaken.

 

4. Maak de onderdelen regelmatig schoon

Er gaat zoveel vuil door een vaatwasser heen, dat dit kan ophopen en stank en andere problemen kan veroorzaken. Maak daarom de verschillende onderdelen regelmatig schoon. Zo blijft de boel fris en de vaat hygiënisch schoon.

Filters

Vieze luchtjes komen vaak door vuil in de filters. Etensresten kun je goed zien, maar stank kan ook komen door een minder zichtbare vetlaag onderaan het fijne filter. Maak de filters daarom regelmatig schoon. Is je vaatwasser echt verstopt? Haal ook dan de filter eruit en verwijder de aangekoekte etensresten. Doe er vervolgens wat schoonmaakazijn in en laat de (lege) machine op een intensief programma draaien.

Rubbers

Vuil in de deurrubbers veroorzaakt ook stank. Als de deurrubbers beschadigd zijn, hoopt vuil zich heel makkelijker op. Loop de rubbers daarom regelmatig na en maak ze zo nodig schoon met een natte doek.

Sproeiarmen

Tot slot: wat nou als je vuile vaat niet meer schoon wordt, ondanks dat je de machine goed hebt gereinigd? Dan kan het zijn dat er kalkaanslag is ontstaan op de sproei-armen, waardoor het water zich niet meer goed kan verspreiden door de machine. Dit veroorzaakt niet alleen een vieze geur, maar zorgt er ook voor dat je vaat niet echt goed schoon meer wordt.

Maak deze sproeiarmen dan los en leg ze even te weken in een sopje van wat schoonmaakazijn, citroensap en water. Spoel ze af en prik de gaatjes door met een naald of cocktailprikker. Zodra de kalk is verdwenen, kan het water weer gemakkelijker door de gaatjes en wordt je vaat weer blinkend schoon.

 

Previous Article EEN HOMMAGE AAN NUTELLA
Next Article VALENTIJN: EAT YOUR HEART OUT
Print
58050 Rate this article:
4.0

Populair