SATÉ VAN DE GRILL (KIP EN VARKENSHAAS)
/ Categorieën: Grillinspiratie

SATÉ VAN DE GRILL (KIP EN VARKENSHAAS)

De saté van de culiblog Smaakmenutie is een van hun populairste recepten. Eerder maakten ze al eens de saté ajam, een saté van varkenshaas en natuurlijk de klassieker, waarbij we beiden combineren op één stokje.

Speciaal voor Tefal gingen ze voor een combinatie, maar dan wel gescheiden. Dus stokjes met alleen kip en stokjes met alleen varkenshaas. En dat doen we niet voor niets, want bij Tefal daagden Smaakmenutie uit om de saté eens te grillen op de onlangs gelanceerde OptiGrill Elite. Ze gingen de uitdaging aan en hebben de nieuwe Tefal grill getest. Lees hieronder hun bevindingen en het recept voor saté van de grill (kip en varkenshaas)

Je persoonlijke assistent bij het grillen
De slimmigheid zit hem trouwens in de sensoren en het digitale schermpje met grill-assistent. Zodra je het type vlees (of vis of groenten) selecteert en het ingrediënt op de grill plaatst meet de grill de dikte van het vlees en weet ‘ie zelf hoe lang de grilltijd is. Hij geeft zelfs gefaseerd aan welke status het vlees heeft (rare, medium of doorbakken). Vanzelfsprekend moet zowel de kippendij als de varkenshaas doorbakken zijn. De varkenshaas-saté was overigens perfect. Perfect dichtgeschroeid dankzij de zogenaamde dichtschroeifunctie en heerlijk mals van binnen.

Bij de eerste stokjes kipsaté hadden we wat minder geluk, maar dat was wel onze eigen schuld. De marinade van ketjap zorgde er namelijk voor dat de ketjap aan één kant verbrandde. Niet handig. Zorg er dus voor als je gemarineerd vlees gaat grillen dat je het vlees altijd voorziet van een laagje olie. Dan weet je zeker dat het goed gaat namelijk. De tweede lading saté was dan ook perfect! Mals van binnen, goed gaar en heerlijke grillstrepen. Wat overigens erg handig is, is dat de grillplaten eenvoudig demontabel zijn en in zijn geheel in de vaatwasser kunnen. Kortom, een fijne grill waar we nog vaak gebruik van gaan maken.

Personen: 4-6  Bereidingstijd: 30 min  Wachttijd: 1 uur

DIT HEB JE NODIG:

  • de Tefal OptiGrill Elite
  • 400 g kipdij
  • 2 varkenshaasjes
  • 1 flinke ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1/2 citroen(sap)
  • 1 tl ketoembar (korianderzaad)
  • 1 tl djahé (gember)
  • 1 tl laos
  • 1 tl gula djawa (of 1 tl suiker)
  • 1 tl sambal
  • 1/2 tl djintan (komijnzaad)
  • 5 el ketjap manis

ZO MAAK JE HET:

  • Meng in een flinke kom 4-5 el ketjap manis met het sap van een 1/2 citroen, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl laos, 1 tl gula djawa (of 1 tl suiker) en 1 tl sambal. Meng tot een gladde marinade.

  • Snijd 3 tenen knoflook en 1 flinke ui in grove stukken en meng deze door de marinade.

  • Snijd 400-500 gr kipdijfilet in stukjes en 2 varkenshaasjes in blokjes. Verdeel de marinade in 2 bakjes en meng door de een de kipdij en de andere de varkenshaas. Laat nu minimaal 1 uur afgedekt marineren (langer mag!). Leg ook alvast de satéprikkers in koud water, dat voorkomt het aanbranden van het hout.
  • Verwijder de stukken knoflook en ui en rijg de stukjes kip aan een satéprikker. Doe hetzelfde met de stukjes varkenshaas.

  • Laat de OptiGrill op temperatuur komen en bestrijk ondertussen de stokjes (varkenshaas)saté met wat olie.
  • Selecteer het vleesprogramma en plaats de stokjes op de grill zodra deze op temperatuur is. De grill zal nu de dikte van het vlees meten en geeft dan zelf aan wanneer deze gereed is.
  • Voor de kipdij selecteer je het programma 'kip'. Bestrijk de kipdij eveneens met olie en plaats op de grill. Ook hier zal de grill zelf de dikte bepalen en hierdoor weet het apparaat precies hoe lang de kip gegrild moet worden. Zo simpel is het! Heerlijk met zelfgemaakte satésausatjar, gebakken uitjes, rijst en kroepoek.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de culiblog Smaakmenutie.nl. Op zoek naar meer grillinspiratie en recepten? Kijk op de Tefal OptiGrill inspiratie pagina.

Vorige artikel Zo maak je een perfect gebakken biefstuk
Volgende artikel RECEPT: GEGRILDE GAMBA’S MET SERRANOHAM EN BASILICUM DOOR RALPH DE KOK
Beoordeel dit artikel:
4.6