PREP & PARTY: HANDIGE TIPS VOOR EEN GESLAAGD KERSTDINER
/ Categories: Keukenpraat

PREP & PARTY: HANDIGE TIPS VOOR EEN GESLAAGD KERSTDINER

1. Stel je kerstmenu zorgvuldig samen

Kom alvast in de kerstsferen en stel je kerstmenu deze week alvast samen. Vind je het juist leuk om zelf een menu samen te stellen, kies je voor gezellig gourmetten dit jaar of probeer je liever een Tefal-kerstrecept van Chicks Love Food. Voor alle gevallen geldt: maak een duidelijke boodschappenlijst en check of je alle keukentools in huis hebt voor de bereiding. Gourmetstel check. Pannen check. Servies check. Voorkom dat je achter het net vist en reserveer op tijd bij de bakker, supermarkt en de slager. Vergeet ook niet om aan je gasten te vragen of je ergens rekening mee moet houden. Het zou vervelend zijn als je een beef wellington voorschotelt aan iemand die vegetarisch is.

Is jouw gourmetstel toe aan vervanging? Kijk dan hier en trakteer jezelf vandaag nog op zo’n gloednieuw apparaat.

 

2. Prep je kerstdiner

Niet alles hoeft pas op het laatste moment gemaakt te worden, sommige dingen kun je prima van tevoren maken of voorbereiden. Zo voorkom je dat je niet de hele avond in de keuken staat terwijl je gasten er zijn. De soep kun je bijvoorbeeld al meerdere dagen van tevoren maken. Verder is het handig om een hoofdgerecht te hebben wat in de oven moet, of wat lang moet garen in een pan. Zo kun je het gerecht in de oven laten garen of op laag vuur zachtjes laten pruttelen terwijl je aan het voorgerecht begint. Ook handig: een koud voorgerecht. Dit kun je vaak ook al een dag van tevoren maken.

 

3. Dek je tafel feestelijk

Bij een lekker kerstmenu hoort natuurlijk een knap gedekte tafel. Daarom een aantal leuke tips voor een feestelijk tafereel. Vaak is eenvoud key. Een paar takjes, mooie kandelaren en wat losse kerstballen doen het vaak al heel leuk op tafel.

 

Kleurenpalet

Het hoeft niet meteen een heel themafeest te worden, maar kies bijvoorbeeld voor een kleurenpalet: donker, licht, traditioneel. De traditionele combinatie rood-wit-groen doet het natuurlijk altijd goed, maar misschien kies je dit jaar liever voor wat minder veilig. Dat is persoonlijk.

 

Bloemen en planten

Bloemen en plantenzijn vaak echt een maker- or breaker. Traditionele kerstplanten zijn natuurlijk dennenappels, mistletoe en hulst. Traditionele hulst hoeft al lang niet meer. Kies voor bloemen en planten die jij mooi vindt en die passen bij je kleurenpalet en ga los. Een leuk idee is bijvoorbeeld om verschillende kleine vaasjes te vullen met fleurige bloemen.

 

Mix & Match

Het is natuurlijk ontzettend mooi als je van al je servies, je glazen en bestek hetzelfde hebt. Maar mocht je niet in het bezit zijn van een 16-delig zilveren bestek-set: combineer gewoon lekker. En vergeet ook niet een mooie gestreken tafelkleed.

 

Kerstgadgets

Het kleurenpalet, het servies en de bloemen en planten heb je, nu nog bijpassende kerstspullen. Ga op zoek naar mooie kandelaars, servetten, feestelijke ballen en maak eventueel je eigen menukaarten. Let op dat je de tafel niet te vol zet, er moet nog wel plek over zijn om het eten neer te zetten. Wat Christmas crackers op de borden of een ander leuke kerstgadget en klaar ben je. Zo kun je bijna niet de mist ingaan.

 

Tafeletiquette

Een beetje etiquette tijdens het kerstdiner is natuurlijk wel op zijn plaats. Vork links, mes rechts, dessertlepel boven. Hoe heurt het ook al weer? Lees het hier en dek je tafel voordat de gasten arriveren. Dat maakt de entree extra feestelijk. En natuurlijk poets je het zilver nog even de avond van tevoren.

 

Licht

Kaarslicht is het mooiste. Alleen voor grotere ruimtes is het vaak niet licht genoeg. Kies dan voor een dimlicht.

Previous Article 5 VERRASSENDE MANIEREN OM JE STRIJKIJZER SCHOON TE MAKEN
Next Article PERFECT GRILLEN DOE JE ZÓ
Print
3109 Rate this article:
5.0

Populair