PERFECT GRILLEN DOE JE ZÓ
/ Categorieën: Keukenpraat

PERFECT GRILLEN DOE JE ZÓ

Naast fonduen en gourmetten is steengrillen ook een gezellige mogelijkheid om te doen met vrienden of familie tijdens de feestdagen. Voordelen van grillen: het is eenvoudig, smaakt extra lekker en je gebruikt weinig tot geen vet!

Grillen is het garen van producten op, onder of boven de hittebron. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat het product snel dichtschroeit, waardoor er weinig vocht verloren gaat. Gegrild eten krijgt hierdoor een volle, soms rokerige smaak. Net als bij roosteren kun je van alles grillen: vlees, vis, groente, fruit en zelfs aardappels. Je kunt hiervoor een grillpan of -plaat, de barbecue, de steengril of de grillstand van de oven gebruiken.

Voordelen van grillen: het is eenvoudig, smaakt extra lekker en je gebruikt weinig tot geen vet! Alles wordt lekker knapperig aan de buitenkant maar blijft heerlijk mals aan de binnenkant. Door het weinige vet dat je toevoegt is grillen bovendien ook nog eens gezond

 

Perfect grillen doe je zó:

  1. Haal het vlees, de groente of de vis een half uurtje van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.
  2. Warm de oven, grillpan, of -plaat goed voor, op hoog vuur 5 tot 10 minuten. De bodem moet gloeiendheet zijn voor een optimaal resultaat. Gebruik je een oven om te grillen? Zet deze dan eerst op een grillstand alvorens je er producten in bereidt. Ga je steengrillen? Let dan op: een steengrill heeft 30 minuten nodig om op temperatuur te komen.
  3. Dep de groente, de vis en/ of het vlees droog met keukenpapier en bestrijk het eventueel met een kwastje met een beetje olie.
  4. Let op: Gebruik geen zout (wel kruiden) bij het kruiden van vlees. Van zout wordt de buitenkant vochtig waardoor het vlees niet goed kan dichtschroeien en geen mooie kleur krijgt. Het onttrekt vocht aan het vlees. Bij groente kun je wel zout gebruiken om het op smaak te brengen.
  5. Leg het vlees, de vis of de groente op of tussen de grill, in de oven of op de barbecue.
  6. In principe hoef je (bijna) geen olie toe te voegen. Doe sowieso geen olie in de grillpan, maar bestrijk alleen de ingrediënten ermee.
  7. Plakt het product aan de grillpan? Geen paniek, de producten plakken altijd eerst vast en laten vanzelf los zodra ze een korstje krijgen. Draai ze dan pas om.
  8. Temper het vuur pas na het dichtschroeien en gril je vlees, vis of groente vervolgens totdat het zacht is en een geblakerd patroon heeft.
  9. Haal het vlees, de vis of de groenten van de grill en dep het droog.

 

Handige grill wist-u-datjes

Behoud van vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen blijven beter behouden als je vlees klein snijdt, dan is het sneller gaar en verliest zo minder voedingsstoffen. Groente en aardappelen behouden hun vitamines beter als je er dikke plakken van maakt, dan verliezen ze minder van hun vocht waarin de vitamines en mineralen zitten.

 

Aanbranden

Pas op voor aanbranden. Zie je zwarte randjes of korstjes? Snijd deze dan weg. Verbrande producten bevatten namelijk schadelijke stoffen en moet je eigenlijk niet eten.

 

Goed gaar

Zorg dat vlees en vis goed gaar is. In rauw vlees of rauwe vis kunnen ziekmakers zitten. Je voorkomt ziek worden door een vleesthermometer te gebruiken. Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, maar doorbakken is de meest veilige keuze. Let er bij varkensvlees op dat je het goed gaart. Dikkere stukken vlees, zoals worstjes, kun je ook eerst gaar maken in bouillon voor je ze grilt.

 

De juiste keukentools voor grillen

Grillen met een contactgrill

Met een contactgrill gril je tussen twee geribbelde platen. Omdat de hitte van beide kanten komt, heb je maar de helft van de bereidingstijd nodig. Benieuwd naar wat de OptiGrill van Tefal allemaal kan? Klik dan hier voor meer informatie en inspiratie.

 

Grillen met een grillpan

Een grillpan is een zware pan van geribbeld gietijzer, en is ideaal voor het roosteren of grillen van vlees, vis en groente. Door de ribbels krijgt het eten mooie bruine streepjes.

Schoonmaaktip: Een grillpan hoef je na gebruik alleen af te spoelen met heet water. Gebruik geen afwasmiddel, dat ontvet de pan te veel waardoor je eten de volgende keer aan de pan blijft kleven en dat kan het eten een bijsmaak geven.

Baktip: Als je het ingrediënt dat je bakt halverwege een kwartslag draait krijg je zo’n mooi ruitpatroon op je vlees of vis.

Wil je weten welke pan je waarvoor gebruikt? Klik dan hier.

 

Grillen met een steengrill

Naast fonduen en gourmetten is steengrillen ook een gezellige mogelijkheid om te doen met vrienden of familie tijdens de feestdagen.

De steengrill is een stenen plaat, vaak van graniet, die je op het fornuis of in de oven een half uur voorverwarmt tot hij goed heet is. De steengrill blijft aan tafel ongeveer een half uur warm. Er zijn ook steengrillen met een ingebouwd element. Geen zin in weer zo’n groot apparaat in je huis? Tefal heeft een gourmetstel en steengrill in een. Als dat geen leuk cadeau is? Voor € 84,95 is ‘ie van jou!

 

Grillen in de oven

De meeste ovens hebben een grillstand. Dit is de warmste stand van de oven en begint bij de meeste ovens vanaf 230 °C en kan oplopen tot 300 °C. Als je de temperatuur niet kunt instellen, dan heb je meestal een draaiknop met stand 1-3. Bij grillen in de oven kun je het beste de deur van de oven op een kiertje open laten staan om de vrijkomende waterdamp te laten ontsnappen.

 

Groenten

Groenten grillen of roosteren in de oven is vooral handig als je grotere stukken groenten wilt bereiden. Zet de oven op de grillstand en verwarm hem goed voor. Sprenkel wat olijfolie, peper en zout over de groenten en rooster ze dan lekker knapperig en gaar in de oven.

 

Vlees

Doordat de warmte van boven komt, is het raadzaam om het vlees halverwege het grillen een keer te draaien. Plaats voor alleen bruin kleuren het product op 5 tot 10 centimeter onder de grill. Als het ook gaar moet worden is 10 tot 15 centimeter beter.

 

Vorige artikel PREP & PARTY: HANDIGE TIPS VOOR EEN GESLAAGD KERSTDINER
Volgende artikel SNELLE KEUKENTIP: BIEFSTUK SNIJ JE ALTIJD TEGEN DE DRAAD IN
Beoordeel dit artikel:
4.0