OPGERUIMD STAAT NETJES
/ Categories: Huisraad

OPGERUIMD STAAT NETJES

De lente is in aantocht, dus is het weer tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak! Dat betekent ook het uitmesten van je kledingkast. Niets is fijner dan die de dikke wintertruien te verruilen voor luchtige kleding voor de lente en alles weg te doen wat je niet meer draagt. En als je nu alvast begint, ben je klaar voordat het voorjaar echt aanbreekt en kun je strak des te meer genieten van de lentezon.

Kortom: tijd om je kast uit te mesten! Belangrijk daarbij is om de afweging te maken: wat kan blijven, wat mag weg en hoe hou ik overzicht in mijn kast? Met deze tips kunnen jullie vast en zeker uit de voeten en voelt je garderobe straks weer als nieuw.

Stap 1: Organiseer per onderdeel
‘Trek nooit alles in één keer uit de kast,’ schrijft Jamie Novak in zijn boek 1.000 Best Quick and Easy Organizing Secrets. Je raakt namelijk al snel het overzicht kwijt of verliest de motivatie. Zoek daarom onderdeel voor onderdeel uit. Begin bijvoorbeeld met je spijkerbroeken of sieraden en ga daarna door je hangkast heen.

Stap 2: Houden, opbergen of wegdoen?
Het wegdoen van kleding is voor veel mensen lastig. Toch geeft opruimen vaak een heel goed en opgeruimd gevoel en zorgt het voor een frisse start. Berg daarom je winterkleding op, gooi oude en versleten kleding weg en maak ruimte in je kast voor je zomergarderobe.

Er zijn natuurlijk van die kledingstukken die je voor altijd wilt houden, zoals dat klassieke zwarte leren jasje of dat veel te dure zijden bloesje dat je vier jaar geleden hebt aangeschaft en nog steeds regelmatig draagt. Voor die items geldt overduidelijk: houden! Maar bij al die andere items kan het helpen om jezelf de volgende vragen te stellen: Pas je het nog? Heb je het kledingstuk het afgelopen jaar nog gedragen? En zou je het nu weer kopen als je het in de winkel zou zien hangen? Wanneer je antwoord op alle drie de vragen ‘nee’ is, doe het dan vooral weg.

Stap 3. Geef je oude kleren een nieuw doel
Weggooien is natuurlijk zonde, denk daarom goed na over wat je wilt doen met de kleding die nog in goede staat is, maar die jij om wat voor reden dan ook toch van de hand doet. Organiseer bijvoorbeeld een kleding-ruil party met je vriendinnen, doneer jouw kleding aan een goed doel of maak een vriend of vriendin die het wat minder heeft dan jij er blij mee.

Je kunt de spullen die nog echt mooi zijn natuurlijk ook naar een tweedehands kledingzaak brengen of proberen te verkopen via marktplaats. Met de opbrengst kun je dan weer een mooi nieuw item kopen voor de lente.

Stap 4: Opnieuw inruimen van je kast
Eenmaal opgeruimd, gewassen en weggedaan, is het tijd om je kast even een lekker sopje te geven en alles weer netjes in te ruimen. De voorjaarsschoonmaak is meteen een mooi moment om alles wat je houdt een keer te wassen of te laten stomen. Investeer in mooie opbergdozen, deel je lades opnieuw in, vouw alles netjes op, strijk wat gestreken dient te  worden en gebruik tot slot dezelfde kledinghangers voor een overzichtelijk en opgeruimd geheel.

Lees ook: Met deze truc strijk je supersnel alle kreukels uit je kleding.

Tip voor iedereen die het lastig vindt om dingen weg te doen: Schakel de hulp in van derden.
Mocht je het echt heel lastig vinden om afstand te doen van bepaalde kleding-items, vraag dan je moeder, zus of vriendin om je te hierbij helpen. Iemand die eerlijk tegen je is over wat je wel of niet staat. Een tweede paar ogen kan je helpen er twee keer zo snel doorheen te gaan.

Succes allemaal en je zult zien dat je er vrolijk van wordt!

 

 

 

Previous Article WERELDSE PANNENKOEKEN
Next Article HIERVOOR GEBRUIK JE EEN MIXER, BLENDER, KEUKENMACHINE EN EEN FOOD PROCESSOR
Print
2045 Rate this article:
5.0

Populair