OP EEN RIJTJE: WELKE PAN GEBRUIK JE WAARVOOR?
/ Categories: Keukenpraat

OP EEN RIJTJE: WELKE PAN GEBRUIK JE WAARVOOR?

Natuurlijk hoef je niet voor ieder gerecht een speciale pan te hebben, je kunt verschillende soorten pannen voor meerdere gerechten gebruiken als je wilt. Maar toch zijn sommige pannen onmisbaar in de keuken.

 

KOOKPAN

Deze ordinaire kookpan gebruik je voor het koken van bijvoorbeeld groentes, aardappelen, pasta, rijst en noedels. Ook kun je hier grote hoeveelheden soep in bereiden, als je geen speciale soeppan hebt of een lekkere winterse stamppot. Het is de basis van je keuken, en handig om de kookpan in meerdere formaten in huis te hebben.

 

SOEPPAN

Een soeppan is meestal een hoge pan, voorzien van een deksel en twee handgrepen, zodat je in een keer een grote hoeveelheid soep kunt maken. De soeppan is ook geschikt om grote hoeveelheden te koken tijdens een familieweekend. Het is een goede uitbreiding van je pannenset en gewoon heel handig om in huis te hebben.

 

STEELPAN

Een steelpan is vaak wat kleiner dan een gewone kookpan en heeft een steel. De pan is geschikt voor het opwarmen van sauzen en melk, het koken van eieren en het bereiden van bijvoorbeeld havermoutpap. 

 

SAUSPAN

Een sauspan is bedoeld om – de naam zegt het al - sauzen te maken. Een goede, egale warmteverdeling is belangrijk bij het maken van sauzen. Om die reden zijn koperen pannen vaak populair als sauspan. Goed roeren is belangrijk, vandaar dat ze in veel gevallen een schuine rand hebben: je kunt dan makkelijk met een garde aan het werk. Een sauspan heeft altijd een steel. Heb je geen speciale sauspan, dan kun je sauzen natuurlijk ook bereiden in een steelpan.

 

KOEKENPAN

De koekenpan gebruik je uiteraard om mee te bakken. Vis, vlees, aardappels, pannenkoeken, een eitje, spekjes of het roosteren van pijnboompitten, alles kan erin. Maar de koekenpan is er in vele soorten en maten en niet voor ieder gerecht gebruik je dezelfde variant. Voor gelijkmatig bakken (egale bruining) kun je het beste een lichte metalen koekenpan gebruiken en voor een donkere bruining heb je meer aan een zware metalen koekenpan. Verder zijn er ook veel koekenpannen gemaakt van aluminium. Deze gebruik je net als de lichte metalen koekenpan voor een egale bruining. Voordeel van een aluminium koekenpan? Hij is erg makkelijk in gebruik. 

 

VISPAN

Een vispan is qua vorm aangepast op het bakken van een vis. Meestal is een vispan ovaal om de vorm van een vis te volgen en zorgt voor een egale warmteverdeling.

Leuk weetje: de wand van een vispan mag niet te hoog zijn, zodat de staart van een hele grote vis iets over de rand van de pan kan vallen.

 

WOKPAN

De wokpan gebruik je om - inderdaad - te wokken. Een wokpan stamt van origine uit de Aziatische keuken. Bij wokken wordt eten bereid op een hoge temperatuur. Zo kun je in korte tijd vis, vlees of groenten roerbakken zonder veel vet of boter te gebruiken. Het eten wordt zo heerlijk knapperig. Een wokpan kan voorzien zijn van een antiaanbaklaag en een deksel. De handgreep van een wok is lang om het grotere gewicht te kunnen hanteren. Om dezelfde reden hebben ze ook vaak een tweede handgreep.

De wok wordt vooral veel gebruikt voor de Oosterse keuken maar je kan er natuurlijk ook andere gerechten in klaarmaken. Tegenwoordig zijn er heel veel lekkere wok-recepten, de wokpan is dan ook een onmisbare pan in je keuken.

 

GRILLPAN

De grillpan is een variant op de koekenpan en is ideaal voor het roosteren of grillen van vlees, vis en groente. Net als met wokken kun je in een grillpan zonder gebruik van veel boter of olie heerlijk je eten bereiden. Door het weinige vet dat je tijdens het grillen toevoegt is grillen bovendien ook nog eens gezond. Alles wordt lekker knapperig aan de buitenkant maar blijft heerlijk mals aan de binnenkant.

Tip: Als je het ingrediënt dat je bakt halverwege een kwartslag draait krijg je zo’n mooi ruitpatroon op je vlees of vis.

 

BRAADPAN

Een braadpan is onmisbaar als je bijvoorbeeld een groot stuk vlees langdurig wilt braden. Deze pannen hebben vaak een wat dikkere bodem zodat je gerechten uren op een laag vuur kan laten sudderen. Zo trekken de smaken van de verschillende ingrediënten geleidelijk in elkaar en dat proef je. Ook om te stoven en voor het maken van soepen kun je een braadpan heel goed gebruiken. Een braadpan mag eigenlijk in geen enkele keuken ontbreken, dus mocht je er geen hebben dan moet je deze pan zeker overwegen.

 

SNELKOOKPAN

Met een snelkookpan maak je snel en eenvoudig lekkere en voedzame maaltijden klaar! Stoven, sudderen, aanbraden of stomen, het kan allemaal met een snelkookpan. Het eten is sneller klaar en maakt het leven een stuk gemakkelijker. Bijkomend voordeel: hij is zuinig in gebruik en het eten behoudt zijn voedingswaarde tijdens het koken.

 

MOSSELPAN

Voor de mosselliefhebbers is een speciale mosselpan een mooie keukengadget. Een mosselpan heeft een hoge deksel en kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Verder moet hij groot zijn, omdat mosselen zich openen tijdens het koken en er moet ook ruimte zijn om ze om te scheppen.

 

SAUTEERPAN

Ooit gehoord van een sauteerpan? Deze pan wordt ook wel een hapjespan genoemd en lijkt op een koekenpan, maar heeft een wat hogere rand. Deze pan is perfect voor het bereiden van dikkere stukken vlees, roerbakschotels, risotto, stoofvlees en andere gerechten die lang moeten sudderen.

 

ASPERGEPAN

Als jij dol op asperges bent, dan mag een aspergepan niet missen in jouw keuken. De aspergepan is een hoge, smalle pan, voorzien van een mandje en een deksel en wat afmetingen betreft aangepast aan asperges. Dankzij het mandje kun je de asperges uit de pan halen zonder ze te beschadigen.

Tip: Een aspergepan kun je ook gebruiken voor het koken van spaghetti. Alleen moet je wel even opletten of het mandje fijn genoeg is.

 

FRITUURPAN

Een frituurpan wordt meestal gebruikt voor het frituren van friet, kroketten en bruin fruit. Oftewel: snacks als frikadellen, bitterballen, kaastengels, vlammetjes, maar ook groenten met een deegsausje is heerlijk uit de frituur. Van oudsher is een frituurpan een pan met waarin olie verhit wordt tot ongeveer 180-200 graden Celsius. In de olie past een metalen korf waar het gerecht in wordt gedaan. Maar tegenwoordig hebben thuiskoks meestal een elektrische variant omdat deze makkelijker in gebruik is. Ben je nog op zoek naar een mooie en goede firtuurpan, kijk dan hier.

Goed om te weten: Frituurpannen zijn in de keuken de belangrijkste bron van brand en brandwonden. Goed oppassen dus.

 

FONDUEPAN

Een fonduepan wordt gebruikt voor, hoe kan het ook anders, fonduen. Fonduepannen zijn meestal van aardewerk of metaal en zijn vaak voorzien van glazuur of een antiaanbaklaag. De diameter van een fonduepan is meestal niet te groot zodat de fonduevorken lekker diep in de kaas, olie bouillon of chocola staan. De pannen lopen aan de bovenkant meestal iets naar binnen om spetteren tegen te gaan. Tijdens het eten zet je ze op een brander, zodat de fondue lekker warm blijft. Je kunt ook kiezen voor een fondueset, meestal zit daar ook de warmtebron in de vorm van een gasbrander of elektrische verwarming in verwerkt.

Tip: Een fonduepan is een superleuk cadeautje voor stelletjes die net gaan samenwonen of iemand die onlangs op kamers is gaan wonen. Inspiratie nodig? Kijk dan snel hier.

 

AANRADER

De Tefal pannen zijn voorzien van de sterke en 100% veilige Tefal antiaanbaklaag (geen PFOA). Hierdoor wordt bakken een koud kunstje en is de pan ook nog eens heel eenvoudig schoon te maken. Tijdens het bakken heb je geen boter of olie nodig. Ideaal voor het gezond bereiden van allerlei soorten groenten, vlees en vis.

NB: mocht er de voorkeur zijn om toch boter of olie te gebruiken, dan dient de boter pas aan de pan te worden toegevoegd wanneer de cirkel van de Thermo-Spot effen rood is gekleurd (zie “koud-gereed” logo). Deze exclusieve Thermo-Spot van Tefal laat zien wanneer de pan de juiste baktemperatuur heeft bereikt (rond de 180 graden). Op deze manier oververhit je de pan niet en behoudt het gerecht zijn optimale smaak en textuur. Wat wil je nog meer? Bekijk hier het uitgebreide assortiment van Tefal-pannen.

Previous Article 5 TIPS VOOR EEN PERFECTE EN ONBEZORGDE SINTERKLAASAVOND
Next Article 5 VERRASSENDE MANIEREN OM JE STRIJKIJZER SCHOON TE MAKEN
Print
45201 Rate this article:
3.8

Populair