Lekker, gezond én makkelijk: 5 tips voor het grillen van groenten
/ Categorieën: Grillinspiratie

Lekker, gezond én makkelijk: 5 tips voor het grillen van groenten

Is Tefal OptiGrill Elite alleen geschikt voor het bereiden van vlees? Echt niet! Grillmeester Ralph de Kok bewijst met deze tips dat je ook groenten perfect kunt grillen met de slimme OptiGrill Elite.

Maar allereerst: waarom?
“Simpel: door de warmte van de grill komen de natuurlijke suikers uit groenten naar boven. Hierdoor krijg je een heerlijke, zoete smaak aan je gerecht. Daarbij zijn de grillstrepen op de groenten niet alleen een mooi gezicht, ze zorgen ook voor een fijne geroosterde smaak.”

Tip 1: gebruik waar mogelijk rauwe groenten
“Veel mensen koken hun groenten eerst gaar voordat ze het tussen de gril leggen, maar hierdoor verlies je meer smaak en dat is natuurlijk zonde. Probeer daarom vooral rauwe groenten te gebruiken.” Bloemkool, bijvoorbeeld. Lekker met (geroosterde) amandelschaafsel, gepofte knoflook en burrata. 

Tip 2: hoe dunner, hoe sneller
“Heb je weinig tijd? Snij de groenten dan niet te dik: hoe dunner de stukken, hoe sneller alles gaar is. Als je een stevige bite lekkerder vindt, kun je natuurlijk ook voor dikker gaan, maar dan duurt het gewoon wat langer.” Zo maakte Ralph onlangs deze smaakvolle, dik gesneden pompoen. Een beetje sla en een dressing erbij en klaar ben je.

Tip 3: smeer de groenten in met olijfolie voordat je ze tussen de gril legt
“Olie remt de waterverdamping in de groenten. Het resultaat? Een veel sappiger stukje. Je kunt kiezen voor zonnebloemolie, maar olijfolie geeft net wat meer smaak aan je gerecht. Let wel: gebruik deze techniek niet voor groenten waar veel vocht in zit, zoals courgette, aubergine en komkommer."

Tip 4: besprenkel groenten met veel vocht eerst met zout voordat je ze tussen de gril legt
“En doe dat vooral lekker ruim. Laat de groenten vervolgens een kwartier liggen zodat het vocht eruit trekt, spoel het zout eraf en dep de boel droog. Zo weet je zeker dat je de beste smaak ervaart.” Eerder gebruikte Ralph deze methode ook al bij het maken van een overheerlijke courgette ratatouille. Ideaal als voor- of hoofdgerecht. 

Tip 5: vertrouw op de OptiGrill
“Heb je geen idee hoe lang een bepaalde groente tussen de gril moet? Geeft niets. De OptiGrill Elite weet door de verschillende standen precies wanneer je groenten klaar zijn. Makkelijker kan niet.”

Je ziet: de Tefal OptiGrill Elite is zoveel meer dan alleen een slimme vleesgrill. Het apparaat is gemakkelijk in gebruik, heeft twaalf automatische programma’s voor de perfecte grillresultaten én te geschikt voor meerdere ingrediënten, waardoor je er dus ook gezonde of vegetarische gerechten mee kunt maken. Benieuwd wat de OptiGrill nog meer kan? Klik dan hier voor meer informatie en inspiratie.

Tefal is partner van de Week Zonder Vlees. Verruil jij je hamburger of steak van 9 t/m 15 maart ook voor een vegetarische maaltijd? Om je hierbij te helpen, hebben we diverse recepten voor je verzameld zodat je makkelijk en snel een heerlijke vegetarische maaltijd op tafel kan zetten. 

Vorige artikel 5x originele topping op je pannenkoek
Volgende artikel MEAL PREPPEN: WAT IS HET EN HOE DOE IK HET?
Beoordeel dit artikel:
4.8