KOKEN MET KINDEREN DOE JE ZÓ
/ Categories: Keukenpraat

KOKEN MET KINDEREN DOE JE ZÓ

Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Ze leren dan veel en als je eten samen maakt, gaan ze het gemakkelijker proeven en opeten. Bijkomend voordeel: kinderen die nu leren koken kunnen later zelf makkelijker een gezonde maaltijd op tafel zetten. Van klein tot groot: alle kinderen kunnen helpen koken. Van simpel husselen tot het (bijna) helemaal zelf bereiden van een gerecht: Als ouder kun je zelf het beste inschatten wat je kind kan. Wij geven je tips voor het koken met je kind.

VOORPRET

Voordat je daadwerkelijk samen kunt gaan koken moet er de nodige voorbereiding worden getroffen. Maak er een feestje van, kies samen een leuk recept uit, ga met je kinderen boodschappen doen en laat ze zelf de ingrediënten zoeken in de winkel. Eenmaal thuis leg je alle ingrediënten en andere benodigdheden klaar, want kinderen worden gauw ongeduldig en willen vaak meteen aan de slag. Schort voor, handen wassen en aan
de slag.

DE SPELREGELS

Vanzelfsprekend is ‘regel’ nummer 1 in de kinderkeuken: let op met hete pannen, kokend water en scherpe messen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat kinderen niet aan het snoer van de frituurpan of waterkoker kunnen trekken of erover kunnen struikelen en leg uit dat wanneer je een keukenmachine, blender of staafmixer gebruikt ze er nooit hun vingers in mogen steken. Let op de stelen van potten en pannen nooit buiten het fornuis of de kookplaat uitsteken om ongelukken te voorkomen. En natuurlijk ben jij de enige die over het fornuis of de frituurpan gaat.

LEREN DOOR TE DOEN

Vaak vinden kinderen het niet alleen leuk om wat met hun papa of mama te doen, ze willen er ook nog wat van opsteken. Wat oudere kinderen kun je leren snijden. 2 handige technieken:

Klauwtechniek
Bij de klauwtechniek maak je een klauw van je hand en vouw je je vingertoppen naar binnen. Ook je duim zit naar binnen. Als je rechts snijdt maak je een klauw van je linkerhand en als je links bent van je rechterhand. Leg wat je wilt snijden op een snijplank met de platte kant naar beneden (vaak moet je eerst hetgeen je wilt snijden doormidden snijden). Plaats de klauw vervolgens op wat je wilt gaan snijden. Met het mes in je andere hand snij je de groente klein en beweeg je je ‘klauw’ hand steeds een stukje naar achteren.

Brugtechniek
Maak een bruggetje met je duim en je wijsvinger. Leg de groente die je wilt halveren op de snijplank. Houd het mes in je rechterhand (als je links bent, in je linkerhand) en snijd de groente doormidden onder het ‘bruggetje’. Bij zachte groente zoals tomaten, is het handig om een kartelmes te gebruiken en eerst even met het puntje van je mes in de schil te prikken voor meer stevigheid.

KLEINE KEUKENTIPS

Kleur op je bord
Met ingrediënten in veel verschillende kleuren en zorg je dat het bord een feest om naar te kijken. Met leuke borden en servetten maak je het feest compleet.

Leuke vormen
Spelen met eten mag. Eten in leuke vormen vinden kinderen vaak leuk. Maak op de pizza bijvoorbeeld een grappig gezichtje, serveer sperziebonen in een patatzak, rijg verschillende groenten aan een spiesje of maak van de aardappelgratin of je vlees een sterretje of een hartje op het bord met een koekvormpje.

Leuke namen
Leuke namen voor groente en fruit of een gerecht maakt eten nóg aantrekkelijker. Bijvoorbeeld toverstokjes voor asperges, miniboompjes voor broccoli en apenpak voor havermoutpap met banaan.

KEUKENGEREI VOOR KIDS

Je hebt niet veel nodig om de meeste recepten te kunnen maken, maar de volgende keukentools zijn altijd handig en leuk om te hebben als je met kinderen gaat koken.

Klein scherp mesje
Een van de eerste vaardigheden die een kok leert is hoe je met een mes omgaat. Wist je dat een bot mes gevaarlijker is dan een scherp exemplaar? Op een bot mes moet je harder drukken voordat je ergens doorheen snijdt; een goed scherp mes glijdt er zo doorheen. Zo heb je minder kans dat je uitschiet.

Schaar
Met een schaar kun je heel makkelijk kruiden knippen. Hou wel je vingers op voldoende afstand, zodat je er niet per ongeluk in knipt.

Snijplank
Deze kan van plastic of hout zijn.

Blender of keukenmachine
Bij sommige recepten komt een blender goed van pas. Vraag altijd een volwassene om te helpen met de blender, want onderin zit een scherp mes. Dus niet met je handen erin. Met deze blender van Tefal maken kinderen zomaar hun eigen gezonde smoothies, sauzen of gecrushed ijs.

Pannen
Je hebt maar een paar pannen nodig om een lekkere maaltijd te bereiden. Een grote pan om bijvoorbeeld pasta in te koken en een kleine om saus in te maken. Wil je precies weten welke pan je waarvoor gebruikt? Lees dan het artikel: Op een rijtje: welke pan gebruik je waarvoor?

Houten lepel
Iedere kok heeft een houten lepel nodig om mee te roeren.

Citroenpers
Met de Citroenpers Fresh Kitchen perst ieder kind zelf limoenen en citroenen, zonder pulp of pitjes.

Mixer
Het deeg voor je lievelingsbaksel kneed je in supersnel met de Tefal Prep'Line handmixer

Vijzel
Een vijzel is leuk voor kinderen om te gebruiken: je stampt er gemakkelijk eten in fijn zoals nootjes of kruiden.

Dressing shaker
Tefal Ingenio heeft een paar handige keukenhulpjes zoals deze Salad Dressing Shaker, waarmee je als kind heel gemakkelijk een dressing maakt.

Meloenlepeltje
Met dit handige meloenlepeltje maken jouw kids in een handomdraai mooie fruitbolletjes

LEUKE KINDERKOOKBOEKEN

Er zijn tal van kinderkookboeken te koop die ons vertellen hoe we nou beter, anders, gezonder en lekkerder voor onze kinderen kunnen koken. Maar wat zijn nou de leukste kinderkookboeken om samen met kinderen te gaan kokkerellen? Boeken die je kids inspireren om zelf aan de slag te gaan? Boeken waardoor ze spelenderwijs meer leren over voeding en koken en waardoor ze heuse sterrenkoks worden? Tefal geeft de leukste boekentips waardoor kinderen spelenderwijs leren koken zodat ze later zelf makkelijker een gezonde maaltijd op tafel zetten.

Voor de leukste kinderkookboeken, klik dan hier

Previous Article Luilekkerland bij Tefal op de huishoudbeurs
Next Article DE RODE BIET
Print
2406 Rate this article:
No rating

Populair