IN 7 STAPPEN EEN KREUKVRIJ OVERHEMD
/ Categories: Huisraad

IN 7 STAPPEN EEN KREUKVRIJ OVERHEMD

Stap 1: de voorbereiding

Zorg dat je de juiste tools hebt voor het strijken. Dat betekent een stoomstrijkijzer gevuld met water en een goede strijkplank met een zachte toplaag, zodat de knoopjes van je hemd makkelijk kunnen wegzinken. Dit maakt het strijken een stuk gemakkelijker en zorgt ervoor dat je overhemd minder snel slijt. Zorg voor een handdoek, deze gebruik je om de mouwen te strijken. Zet de strijkplank klaar ter hoogte van je taille.

 

Stap 2: strijk niet te heet

Het was label zit er niet voor niks. Kijk daarom voordat je begint met strijken altijd even goed in het was- en strijkvoorschrift om te zien op welke temperatuur je hemd gestreken mag worden. Dit verschilt per stof. Over het algemeen geldt dat puur linnen heet, katoen iets minder heet en dat wol, zijde en mengsels lauw gestreken moet worden. Het aantal bolletjes op het etiket in je hemd corresponderen met de stippen op de temperatuurschakelaar van je strijkijzer. Een te warm strijkijzer strijkt makkelijker, maar kan ook de stof van je overhemd beschadigen.

Goed om te weten: De techniek staat niet stil: nieuwe strijkijzers hoef je vaak niet meer in te stellen, met een vaste temperatuur kunnen ze alle stoffen strijken. Een goede reden dus om je oude beestje te vervangen voor zo’n fijn nieuw strijkijzer, voorzien van de laatste technische snufjes. Dat maakt het strijken makkelijker én leuker!

 

Stap 3: strijk je overhemd aan de binnenkant

Om verkleuringen en beschadigingen te voorkomen, kun je het overhemd het beste aan de binnenkant strijken. Neem de tijd. Leg het overhemd netjes over de strijkplank. Als je het hemd namelijk verkeerd legt of een ander deel van je hemd ligt onder het strijkvlak, dan strijk je er zomaar een scherpe kreukel in die er vervolgens weer lastig uitgaat. Bij hardnekkige kreukels of een erg droog overhemd, kun je met de stoomknop van je stoomstrijkijzer of met de plantenspuit wat water op de stof spuiten. Zo gaan de kreukels er makkelijker uit.

 

Stap 4: begin met de boord en het bovenste deel van de rug

Begin altijd met het boord van je overhemd. Maak alle knoopjes van het overhemd los en leg de boord plat op je strijkplank. Strijk de boord van buiten naar binnen, aan beide kanten. Daarna vouw je de boord om zoals die moet zitten en strijk je er een scherpe vouw in. Daarna volgen de schouderstukken.

 

Stap 5: strijk het lijf

Wanneer het schouderpand en de boord gestreken zijn, begin je met het gemakkelijkste deel: het lijf. De voorpanden en rug zijn over het algemeen niet zo lastig om netjes te strijken. Span het schouderstuk om de puntige zijde van de strijkplank en strijk de voor- en achterpanden altijd vanuit het midden naar buiten. Als je strijkplank niet breed genoeg is om de rug in twee delen te strijken, doe je het middendeel van de rug nog even apart.

Als je aan de binnenkant strijkt, dan kun je bij het voorpand over de knoopjes heen strijken. Om ervoor te zorgen dat de stof rond de knoopjes ook mooi glad is, kun je die toch ook aan de buitenkant even strijken. Gebruik hiervoor alleen de punt van je strijkijzer en beweeg die langzaam langs de knoopjes.

 

Stap 6: strijk de mouwen

Het strijken van de mouwen is misschien wel het lastigste deel. En er zijn veel verschillende meningen over wat de beste manier is. Wij adviseren om de mouw bij de zij-naad beet te pakken en deze op de strijkplank te leggen. Leg de mouw met de manchet naar het smalste gedeelte van de strijkplank en leg de zijnaden strak op elkaar. Strijk vervolgens met je handen de stof helemaal glad en strijk vanaf de naad naar buiten toe. Liever niet helemaal tot het einde, want dan krijg je zo’n scherpe vouw in de mouw. Draai de mouw een kwartslag, zodat je dat middenstuk ook nog even glad kunt strijken. Hiervoor kun je eventueel ook een mouwenstrijkplankje gebruiken.

 

Stap 7: de manchetten strijken

Als laatste strijk je de manchetten. Dit kan op verschillende manieren. Zorg er in ieder geval voor dat er geen vouw in komt, want dan lijkt het of je het overhemd net uit de verpakking hebt gehaald. Je kunt het manchet hetzelfde strijken als de mouw. Dus alleen de middenstukken en elke keer een kwartslag draaien. Of gebruik een opgerolde handdoek en stop die in de mouw zodat de manchet een beetje bol komt te staan. Op die manier kun je ook makkelijk de plooien mee strijken.

Let op: Houd er rekening mee dat een warm overhemd sneller kreukt. Laat je hemd daarom na het strijken eerst even afkoelen. Hang het hemd eerst netjes uit op een kleerhanger, met het bovenste knoopje dicht. Dit laatste om te voorkomen dat het hemd van de hanger valt en weer gaat kreuken. Want dan kun je je strijkijzer weer tevoorschijn halen en dat wil je niet.

Previous Article 6 X CULI CADEAUTJES VOOR SINTERKLAAS
Next Article 7 GOEDE REDENEN OM ALTIJD GEMBER IN HUIS TE HEBBEN
Print
4005 Rate this article:
4.2

Populair