Hoe maak je een traditionele stoof hip?
/ Categories: Smaakmakers

Hoe maak je een traditionele stoof hip?

Stovember met Tefal

Verrassende bijgerechten

Traditioneel wordt draadjesvlees en andere stoofgerechten met aardappelpuree, frietjes, rijst of pasta gegeten. Heerlijk natuurlijk, maar het kan ook anders. Wissel daarom eens af met een nieuw bijgerecht bij je stoofpotje. Voor de top 3 traditionele bijgerechten hebben we een alternatief voor je.

Polenta vs. aardappelpuree

Bekend met polenta? Dit is een mediterraans gerecht gemaakt van maïsgriesmeel en is een lekker en voedzaam alternatief voor aardappelpuree of frietjes. Door de neutrale smaak kun je polenta helemaal passend maken bij je stoof, bijvoorbeeld door verse kruiden of Parmezaanse kaas toe te voegen. Ook kan het op verschillende manieren geserveerd worden, zacht en smeuïg of juist stevig en in repen gesneden of gefrituurd.

Couscous vs. rijst

Door de rijke historie en mix van culturen eten we hier in Nederland veel rijst. Bij stoofgerechten met een rijke saus past naast rijst ook couscous heel goed. Afkomstig uit Noord-Afrika is dit een durumtarwe dat gemalen wordt in verschillende maten en vervolgens net als pasta gedroogd. Door het te stomen is couscous lekker snel klaar en kan je ook eenvoudig smaakmakers toevoegen. Kies bij een visstoof voor een fijne couscous en bij vlees of kip juist een grovere, zoals parelcouscous.

(K)noedels vs. pasta

Knoedels en noedels zijn net als pasta kleine sponsjes, ze nemen heerlijk de smaak op van je saus en is een favoriet bij zowel oud als jong doordat het makkelijk weg hapt. Oorspronkelijk komen knoedels uit Oost-Europa en noedels uit het verre oosten. Ze worden beide gemaakt van deeg die nog gekookt moet worden. Je kunt er voor kiezen om deze los van de stoof te koken in een bouillon of ze er op het laatst aan je stoof toe te voegen.

Bij een stoofgerecht kun je het beste kiezen voor een grotere en iets wat grove noedels, de Udon bijvoorbeeld. Deze noedels komen uit Japan en zijn wat dikker dan je normale noedels. Dit zorgt ervoor dat de verhouding in het gerecht in balans blijft.

Welke smaak jij je knoedels geeft of in welke grootte je ze maakt, hangt volledig af van je gerecht. Zitten er bijvoorbeeld veel grof gesneden groentes in je stoof? Kies dan voor een iets kleinere bal en andersom voor een iets grotere. Voeg voor extra groentes spinazie toe aan je deeg of meng er verse kruiden doorheen. Weten wanneer je knoedel gaar is? Dat is simpel, ze gaan namelijk drijven.

De volgende dag met brood

Heb je nog iets van die heerlijke stoof over van afgelopen avond? Bak of verwarm dan wat stukken brood en je hebt een heerlijke lunch of snelle avondmaaltijd voor de volgende dag. Denk bijvoorbeeld aan Libanees brood, naan brood of een wrap. Tip: verwarm je brood iets voor, dit zorgt ervoor dat hij minder snel breekt en brengt de smaken nog beter naar voren.

Frisse smaakmakers

Verras je eters met een nieuwe smaak en breng je stoof naar een nieuw niveau door nieuwe smaakmakers te gebruiken bij je favoriete stoofgerechten. Verwissel bijvoorbeeld een keer de wijn voor cognac, serveer met een pittige salsa of frisse gremolata.

De laatste is een snelle Italiaanse smaakmaker die perfect past bij vlees en kip, maar ook heerlijk smaakt bij vis en groentes. Traditioneel gemaakt met fijngesneden knoflook, citroenrasp, peterselie, olie en een snuf zout. Wek je hiermee zelfs de flauwste kliekjes weer helemaal tot leven.

Nog een stapje verder? Maak dan een variatie aan gremolatas en laat gasten deze zelf toevoegen aan hun opgeschepte portie. Vervang de citroen bijvoorbeeld eens met mandarijn of limoen, gebruik koriander of munt in plaats van peterselie en ruil de knoflook om voor sjalotten.

Dit verander je niet aan je gerecht

Samen koken en smullen zorgt voor nog meer waardering voor een gerecht. Neem daarom de tijd om een stoofgerecht te maken en ook om hem samen met je gezin en/of vrienden op te eten. Net als vroeger. 😉

Op zoek naar nieuwe recepten en inspiratie? Bekijk onze nieuwe stoofrecepten op tefal.nl/stovember met een heerlijke moderne twist.

Previous Article De beste materialen voor jouw stoofgerecht
Next Article Bakken met de heteluchtfriteuse … dat kan!
Print
3263 Rate this article:
4.0

Populair