HOE MAAK JE EEN GOEDE FOODFOTO MET JE SMARTPHONE?
/ Categorieën: Foodfact

HOE MAAK JE EEN GOEDE FOODFOTO MET JE SMARTPHONE?

Wil je jouw zelfgebakken taart, versbereide smoothie of lekkere kopje koffie graag mooi op de foto zetten, maar weet je niet zo goed hoe? Eten fotograferen is een vak apart, maar iedereen kan het leren. Daarom geven wij een paar tips voor foodfotografie met je smartphone!

Voor foodfoto’s die je wilt gebruiken op Instagram of voor op een website kun je gewoon de camera van je telefoon gebruiken, mits je een smartphone met een goede camera hebt, zoals bijvoorbeeld de Samsung S9 of de Iphone 8. Uiteraard kun je ook fotograferen met een spiegelreflexcamera, maar dit is dus geen must.

Een goede camera is het halve werk, maar nog geen garantie voor heerlijke, sfeervolle foodfoto’s waar je spontaan trek van krijgt! Daarom geeft Tefal nog een paar basistips voor foodfotografie met je smartphone, want iedereen kan het leren.

SCHONE LENS

De lens van een camera of smartphone wordt snel vies. Maak hem daarom regelmatig schoon. Dit kan gewoon met een theedoek.

LICHT

Licht is heel belangrijk voor een goede foto. Natuurlijk (zacht) licht werkt het beste voor het fotograferen van eten. Probeer daarom zoveel mogelijk te fotograferen bij daglicht. Ga niet in het harde licht van de zon fotograferen, schaduwen worden daardoor erg hard en je hebt kans op overbelichting. Het mooist is licht van de zijkant of licht dat schuin van achter je komt. In de buurt van een raam (zonder direct zonlicht) werkt vaak heel goed, of zoek een plekje op buiten in de schaduw.

BEWERKEN

De beste foto krijg je door hem naderhand nog een beetje te bewerken. Maak de foto wat lichter of voeg juist wat contrast toe. Dit kan vaak gewoon in het standaard programma van je telefoon, maar er bestaan ook speciale apps hiervoor. Een paar tips: de VSCO-app en de Snapseed-app werken goed en zijn makkelijk in gebruik. Zo kan je met een paar kleine handelingen je foto net iets mooier mee maken. Andere handige apps om je foto’s na te bewerken zijn Afterlight of Aviary.  En met de Facetune-app kun je een vlek op het bord wegpoetsen of een vouw uit het tafelkleed straktrekken. Je moet hier gewoon een beetje mee gaan spelen, oefening baart kunst!

STYLING

Zonder styling, geen mooie foodfoto’s. Styling zorgt voor sfeer op je foto en maakt je foto één geheel. Maar hoe doe je dat? Ook al kun je goed fotograferen, als het eten er niet lekker uitziet krijg je nog steeds geen goede foto. Het water moet je in de mond lopen bij het zien van het plaatje. Een aantal tips:

  1. Schep de borden eten wat minder vol dan je normaal zou doen.
  2. Poets de vlekken op het bord weg met een stukje keukenpapier.
  3. Leg eventueel wat ingrediënten die je in het gerecht gebruikt ernaast.
  4. Denk goed na over fotogeniek servies, servetten en eventuele andere styling-objecten.
  5. Gebruik een natuurlijke ondergrond zoals een houten tafel of snijplank, marmer, een placemat of tafelkleed. Of gebruik gewoon een stuk gekleurd papier, dat werkt vaak ook goed.
  6. Voor compositie, net als styling, moet je een beetje gevoel hebben. Is het gerecht mooier om van boven te nemen, of juist van de zijkant? Dit verschilt per gerecht. Een homemade burger wil je zien vanaf de zijkant. Een taart kun je vanaf de zijkant fotograferen, met een punt eruit, zodat je de inhoud ziet, maar kan ook vanaf de bovenkant gemaakt worden.

 

 

Vorige artikel 3 X VEGETARISCH FRITUREN
Volgende artikel KORTING OP JE KOFFIE MET DE TEFAL TRAVEL MUG
Beoordeel dit artikel:
Geen beoordeling