EET EEN APPEL
/ Categorieën: Keukenpraat

EET EEN APPEL

Op zaterdag 16 september 2017 is het Landelijke Appelplukdag. Op deze dag stellen tientallen fruitteeltbedrijven in Nederland hun boomgaard open voor het publiek om appels te plukken. Een goed moment om wat leuke weetjes over onze meest favoriete vrucht op een rijtje te zetten, want de appel is in Nederland het meest gegeten stuk fruit. Maar liefst 12% van de Nederlanders eet elke dag een appel.

Volop keuze

Er zijn maar liefst 7500 soorten appels. De ene appel is zoeter en zachter en de ander is weer zuur en hard.

 

In Nederland groeien jaarlijks ongeveer 365 miljoen kilogram aan appels

Het Nederlandse klimaat is heel geschikt voor de teelt van appels. De meeste appels worden geteeld in de Betuwe. De helft van de appels wordt geëxporteerd. En een kwart van de appels wordt gebruikt voor de welbekende appelmoes.

 

Appels komen van ver

Appelbomen zijn lid van de grote rozenfamilie en ze zijn waarschijnlijk afkomstig uit de Kaukasusbergen van West-Azië. Men vermoed dat ze via Anatolië door de Romeinen naar Europa zijn gebracht.

 

Appels blijven drijven

Appels bestaan voor 25% uit lucht. Daardoor zijn ze lichter dan water en blijven ze drijven.

 

10 jaar van zaadje tot appel

Appels hebben maar liefst 10 jaar nodig om van zaadje uit te groeien tot een volwaardige appel: tien jaar. Geduld is dus een schone zaak!

 

“An apple a day keeps the doctor away”

Appels zijn gezond. In Groot-Brittannië zeggen ze niet voor niets: “an apple a day keeps the doctor away”. Appels zijn lang houdbaar en wist je bijvoorbeeld hun voedingswaarden nauwelijks afneemt als ze een tijdje liggen? Dit in tegenstelling tot veel ander fruit. En omdat je appels lang kunt bewaren zijn ze dus ook het hele jaar door te koop én betaalbaar. Ideaal om ook in de winter voldoende vitamines binnen te krijgen.

 

Appels zijn een bron van voedingsvezels

Wist u dat een gewone appel ongeveer 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan voedingsvezels bevat? Vezels zijn erg gezond, ze stimuleren de stofwisseling en een gezonde stoelgang. Ze zorgen voor een langer gevuld gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt. Daarnaast verlaagt het eten van een appel de kans op hart- en vaatziektes, omdat vezels weer een gunstige werking hebben op het slechte cholesterol in uw bloed.

 

Variatie in de keuken

Appels zijn goed te combineren met hartige en zoete smaken, denk aan Appeltaart, Appelsap, Appelcider, Appelchutney of Appelmoes. Maar daarnaast wordt de appel ook vaak gebruikt in stoofschotels en in diverse salades.

 

Appels houden je jong

Door de verschillende voedingsstoffen die in appels zitten wordt het verouderingsproces van je lijf tegengegaan. Ze bevatten grote hoeveelheden vitaminen en vezels die een positieve invloed hebbenop het lichaam.

 

Appels hebben een ontgiftende werking

Niet voor niets starten veel diëten met een appeldag. In appels zit namelijk pectine; een stof die giftige metalen uit uw lichaam haalt, zoals lood en kwik. De combinatie van vitaminen en vezels in de vrucht verhoogt je stofwisseling en helpt het lichaam te ontdoen van de gifstoffen. Deze goede stoffen zitten voornamelijk in de schil. Er wordt gezegd dat er veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij de teelt van appels. Deze zouden opgeslagen worden in de zaden. Dus let wel: was je appel goed voordat je hem gaat eten en laat de pitten liever staan. Dan is er volgens het Voedingscentrum weinig aan de hand.

 

Appels zijn goed voor de tanden

Appels zijn rijk aan Vitamine C en dat zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees. Daarnaast helpt het sap van een appel bij het bestrijden van 80% van de foute bacteriën in je mond.

 

Bewaar een appel niet op de fruitschaal

De meeste mensen bewaren hun appels op de fruitschaal. En dat is ook een hele logische gedachte. Echter bevatten appels bevatten ethyleen, een rijpstof waardoor andere fruitsoorten snel van bederven. De beste plaats om je appel te bewaren is daarom in de koelkast. Je kunt ze dan wel vier weken bewaren!

Vorige artikel Recept Avocadosmoothie
Volgende artikel EEN LESJE FOOD PREPPEN VAN CHICKSLOVEFOOD
Beoordeel dit artikel:
Geen beoordeling

Populair

Geen inhoud

Er is een fout opgetreden bij het laden van de inhoud.