DIT ZIJN DE MEESTGESTELDE VRAGEN ÉN ANTWOORDEN OVER GRILLEN
/ Categorieën: Grillinspiratie

DIT ZIJN DE MEESTGESTELDE VRAGEN ÉN ANTWOORDEN OVER GRILLEN

Hoe lang moet steak op de barbecue? Gebruik je zout vóór of na het grillen? En kun je binnen barbecueën? Grillmeester Ralph de Kok geeft voor eens en altijd duidelijkheid.

Maar hoe heet moet de grill dan zijn? 
Je hebt geen vaste temperatuur die je moet aanhouden, maar de hitte van je barbecue of grill is wel heel bepalend voor de smaak. Om te grillen wil je een hoge temperatuur, maar niet te heet, want dan verbrandt je product. Zet de grill bij grotere (of dikkere) stukken vlees daarom wat lager. Mocht je hier geen omkijken naar willen hebben dan is de Tefal OptiGrill Elite een goede optie: die ‘vertelt’ het je! 

En hoe lang moet vlees op de grill?
Simpel: tot jij het lekker vindt! Oefening baart kunst: vaak weet je na een paar keer proberen wel wat de beste garingstijd van een bepaald product is. Zoals bij de vorige vraag geldt hier ook de vuistregel: Hoe dikker het vlees, hoe lager de temperatuur! Bij een lagere temperatuur voegen we dus tijd toe! En als tweede: Als je van een ‘medium gaar’ houdt, laat het vlees dan wat langer liggen dan wanneer ‘rare’ (bloederig) je voorkeur heeft. Logisch. Bij vlees of vis kun je tevens gebruik maken van een kerntemperatuurmeter. Sommige slimme apparaten, zoals de Tefal OptiGrill Elite, berekenen de temperatuur en tijd zelf - hoef jij dus verder niets te doen. 

Gebruik je zout vóór- of achteraf?
Dat ligt aan je product en hoe je het bereidt. Bij een biefstukje uit de pan zout ik het vlees graag vooraf, want tijdens het bakken ontstaat er een mooie jus die hierdoor meteen lekker op smaak is. Bij een barbecue-bereiding doe ik het vaak juist achteraf. Het voordeel hiervan is dat de smaak van het product puurder is en je de hoeveelheid zout nog kunt aanpassen. Datzelfde geldt eigenlijk voor het grillen van een stukje vlees op de OptiGrill Elite. 

Je hebt het steeds over ‘producten’, maar barbecueën en grillen gaat vooral om vlees, toch?
Barbecueën en grillen zie ik als een bereidingstechniek om smaken toe te voegen die met gebruik van apparatuur in onze ‘gewone’ keuken niet haalbaar zijn. En hoewel de gemiddelde Nederlander het barbecueën en grillen nog steeds grotendeels associeert met vlees, probeer ik al meer dan twintig jaar uit te dragen dat het slechts een manier is om extra smaakdimensies toe te voegen aan een product. Dat geldt dus ook voor vis, groenten en fruit. Bovendien vind ik het ook niet meer van deze tijd om zoveel vlees te eten maar dat is een ander verhaal…

Een extra dimensie: kun je dat uitleggen? 
Vlees dichtschroeien geeft een bepaalde geur en wekt bij veel mensen een oergevoel op. Daarbij is de smaak van een stukje gegrild vlees, vis of groente heel anders dan wanneer je het ‘traditioneel’ bereidt in de pan. De hitte van de dichtschroeifunctie van OptiGrill Elite ‘doet iets’ met de enzymen en eiwitten van voedsel, wat invloed heeft op de structuur en smaak.

Oké, groente kan dus ook op de grill, maar hoe doe je dat?
Groenten als asperges, paprika en prei kun je heel kort op een hoge temperatuur grillen. De natuurlijke suikers in dit soort groenten geven dan een waanzinnig mooie zoete smaak. Andere groentes zoals pompoen of knolselderij kun je beter iets langer en op lagere temperaturen garen om een lekker resultaat te krijgen.

Weer terug naar het vlees: moet je dat marineren en zo ja, hoe? 
Het hangt van het product af: een gemarineerd speklapje vind ik lekkerder dan een flauw stukje spek. Een garnaal of kippenvlees kun je, door te marineren, allerlei extra smaakjes meegeven. Bij sommige producten bereik je dat al met een marineertijd van een paar minuten, andere kun je beter een hele nacht marineren. De marinade penetreert eigenlijk alleen door het oppervlaktelaagje maar doordat je op het vlees kauwt, bijt je als het ware de smaak in je vlees! Het kan ook een techniek zijn om vlees malser te maken: zuren in een marinade breken enzymen af zodat vlees ‘zachter’ wordt. Dit geldt overigens alleen voor het buitenste laagje van het vlees. Maar er zijn ook producten die ‘puur’, dus zonder marinade, het best tot hun recht komen. Er is dus geen éénsluidend antwoord op deze vraag: probeer en proef! 

Goed om te weten tijdens deze koude dagen: kun je binnen barbecueën of grillen? 
Ja en nee. Zet nooit een houtskoolbarbecue aan in huis, want dit kan brand of koolstofmonoxide veroorzaken. Elektrisch grillen (bijvoorbeeld met de Tefal Optiegrill Elite) is sowieso veilig. Sommige gasbarbecues zijn wel geschikt om binnen te gebruiken, mits er een goede ventilatie aanwezig is. 

Op zoek naar meer grillinspiratie? Vind de heerlijkste recepten op de grillinspiratiepagina van Tefal. Én kom meer te weten over de fijne OptiGrill Elite.

 

Vorige artikel GRILLEN IS GEZOND: DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN BAKKEN, BRADEN EN GRILLEN
Volgende artikel ZO GRIL JE DE PERFECTE BIEFSTUK
Beoordeel dit artikel:
5.0