Dit is waarom we altijd snakken naar koffie na de maaltijd
/ Categories: Koffiebreak

Dit is waarom we altijd snakken naar koffie na de maaltijd

Volgens traditie

Vroeger had het schenken van koffie een sociale functie. Het serveren van koffie na de maaltijd was hét signaal dat er een sigaret of sigaar mocht worden opgestoken. Er werden dan meteen ook digestieven zoals cognac geschonken.

 

Bitterzoet

Toetjes zijn vaak heel zoet, koffie is juist bitter. Een sterke kop koffie biedt daarom een goed tegenwicht voor overdadige desserts met veel suiker. Daarom drinken we ook zo graag koffie bij een stuk taart. Zwarte koffie werkt wel het beste. De melk in cappuccino beperkt de wrangheid van koffie en biedt dus niet genoeg bitter tegenwicht. Bovendien zit je maag na een calorierijke maaltijd niet te wachten op een plens moeilijk verteerbare volle melk.

 

After dinner dip

De derde theorie is dat we koffie na het eten drinken om zware maaltijden beter te kunnen verwerken. Waar een cappuccino de spijsvertering in de weg zit, kan een espresso juist helpen. Volgens voedingswetenschapper Paul Cribb zorgen stoffen zoals cafeïne en chlorogeenzuur in koffie ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt na het eten en helpen ze de vetvertering een handje. Ook zorgt koffie ervoor dat het voedsel zich sneller door het spijsverteringskanaal beweegt. Daar komt nog bij dat, omdat er zo veel energie naar je spijsvertering gaat na een maaltijd, je je nogal suf kunt voelen na een etentje. De welbekende after dinner dip. Daar helpt de cafeïne tegen.

Previous Article Soep enzo
Next Article Verse munt bewaar je zo...
Print
5582 Rate this article:
4.7

Populair