DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN KOFFIE, LATTE EN EEN MACCHIATO
/ Categories: Keukenpraat

DIT IS HET VERSCHIL TUSSEN KOFFIE, LATTE EN EEN MACCHIATO

Tegenwoordig kun je tig varianten koffie bestellen bij jouw favoriete koffiespot. Een macchiato, een lungo, een cortado en al die andere varianten die daarop lijken. Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? De hoogste tijd voor een lesje koffie. Een hele waslijst. Maar geen enkele koffie is nu vanaf nog onbekend
voor jou.

 

LUNGO

Heb je een oppepper nodig? Ga dan voor een lungo. In Nederland wordt deze koffie gezien als een normale kop koffie. En anders dan veel mensen denken bevat een lungo meer cafeine dan een espresso. 

 

ESPRESSO

De espresso is kleiner dan een gewone kop koffie en wordt gekenmerkt door zijn krachtige smaak. In Italië wordt deze dan ook gewoon 'een caffè' genoemd.

 

AMERICANO

Een americano is een espresso met een klein beetje heet water. Door het water wordt hij iets zachter van smaak en dus net iets minder sterk dan een espresso.

 

RISTRETTO

Een ristretto kun je omschrijven als een geconcentreerde espresso. Bij het maken van deze koffie wordt er een beperkte hoeveelheid water gebruikt, waardoor bittere smaken uitblijven en de koffie een zoetzure smaak krijgt.

 

LONG BLACK

Ook de long black wordt aangevuld met water. De koffie waarmee de long black gemaakt wordt is alleen geen espresso maar een ristretto. Dit maakt deze variant wat krachtiger en minder bitter dan de americano. 

 

CAPPUCCINO

De cappuccino is misschien wel de meest bestelde koffie in Nederland. De perfecte cappuccio maak je door een espresso te zetten met een scheutje warme melk en daar bovenop melkschuim. De verhouding tussen deze drie moeten precies gelijk zijn. Dan is deze koffie op zijn best!

 

MACCHIATO

Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt. En dat is precies wat deze koffie is. De macchiato - ook wel espresso macchiato genoemd - is een espresso met een klein vleugje melk bovenop. Qua smaak best een stevig bakkie, maar met een heerlijke zachte nasmaak. 

 

PILOCCO

Net als bij de macchiato wordt er bij de piccolo een klein beetje melk aan de espresso toegevoegd. Echter is het bij de piccolo geen schepje melk bovenop de koffie, maar een scheutje melk in de koffie. Wat maakt dat het drankje zacht en romig van smaak is. 

 

CORTADO

Een cortado lijkt op een piccolo. Hier wordt namelijk ook weer een klein scheutje melk aan de espresso toegevoegd. Het verschil zit hem in de hoeveelheid melk. Aan een cortado wordt volgens origineel recept weer net iets meer melk toegevoegd.

 

LATTE

Een latte is een espresso met veel warme melk en een klein beetje melkschuim. Eigenlijk hetzelfde als een koffie verkeerd, alleen een iets hippere naam.

 

LATTE MACCHIATO

De latte macchiato is een milde koffie, ideaal voor als je niet zo'n zin hebt in een straffe bak. Deze variant is weer net iets anders dan de latte: namelijk deze koffie maak je door aan een groot glas opgeschuimde melk een klein beetje espresso toe te voegen. Zo ontstaan er drie mooie kleurlagen.

 

COFFEE ON THE GO

Tefal heeft de perfecte koffiebeker voor jouw dagelijkse koffie on the go. In de trein, auto, bus, metro of gewoon lekker aan je bureau: de Travel Mug van Tefal is overal te gebruiken en dus dé musthave voor je drukke, ‘on the go’ lifestyle. Hij houdt je koffie zeker vier uur warm en ziet er door het strakke design ook nog mooi uit. Ideaal dus om ’s ochtends je zelfgemaakte verse koffie in mee te nemen, maar ook handig om bij te laten vullen als je onderweg bent. De beker is namelijk gelijk een slimme manier om het verspillen van plastic en kartonnen bekers tegen te gaan, want zonder erover na te denken gooien we jaarlijks drie miljard (!) bekers weg.

Previous Article SNELLE KEUKENTIP: CHERRYTOMAATJES SNIJDEN
Next Article Maak van je huishoudelijke taken een work-out
Print
63649 Rate this article:
3.8

Populair