DIT ETEN EN DRINKEN WERKT VERKOELEND BIJ WARM WEER
/ Categorieën: Foodfact

DIT ETEN EN DRINKEN WERKT VERKOELEND BIJ WARM WEER

Het weer buiten neemt tropische temperaturen aan en iedereen krijgt de zomer in de bol. We gaan massaal aan het ijs en drinken het liefst koude dranken. Toch werkt dat niet verkoelend, aldus de wetenschap. Het effect is vooral psychologisch.

In China is het thermische effect van voeding al duizenden jaren bekend. Door het eten van verkoelend voedsel en drank blijft ons lichaam lekker koel in de zomer, zodat we minder last van de warmte hebben! Binnen de Chinese voedingsleer spreekt men ook wel van ‘yin’, waarmee men doelt op kou, en ‘yang’, wat staat voor warm. Wanneer je met warm weer, veel yang (verwarmende) voedingsmiddelen eet, raak je uit balans. Door te kiezen voor voedingsmiddelen met de juiste thermische werking kun je volgens de Chinese voedingsleer je lichaam in balans houden.

VERKOELING
Eten en drinken dat je laat zweten, zoals warme thee en gepeperde soep, werkt in tegenstelling tot wat je zou denken, lekker verkoelend bij warm weer. Het zorgt er namelijk voor dat je gaat zweten, waardoor je lichaam sneller afkoelt. Verkoelende producten zijn rijk aan vocht en verfrissen zo je lichaam van binnenuit en brengen je organen tot rust. Kortom: je kunt met dit warme weer dus beter iets warms drinken dan iets kouds.

PITTIG ETEN
Niet voor niets zijn pittige gerechten populair in warme landen. Pittig eten heeft namelijk hetzelfde effect als warme drank: het werkt verkoelend.

OPWARMERS
De zogenaamde hete en verwarmende producten doen het tegenovergestelde. Ze brengen onze organen in beweging, zetten (afval)stoffen om in andere producten en stoken zo je interne kacheltje op. Zo doet koude drank maar kort zijn werk omdat de omliggende organen het snel weer opwarmen. Door grote hoeveelheden koude drank gaat je bloed minder snel stromen waardoor je lichaam moeite krijgt met het afvoeren van de warmte.

CALORIEBOMMEN
En ook al zou je anders doen vermoeden, ook het eten van een ijsje helpt niet echt om af te koelen. Het verteren van deze caloriebom – want dat zijn de meeste ijsjes - zorgt er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur stijgt. Je krijgt het dus juist nóg warmer. Hetzelfde geldt voor koude frisdranken: deze hebben hetzelfde effect als een ijsje. Door het hoge aantal calorieën krijg je het alleen maar warmer. 

ALCOHOL
En hoe zit het dan eigenlijk met het drinken van alcohol? Alcohol werkt vocht-afdrijvend, waardoor je lichaam niet genoeg vocht overhoudt om te kunnen zweten. De warmte kan dus niet je lichaam uit. Een lekker koud biertje drinken op een warme zomerdag is dus eigenlijk helemaal niet verstandig.
Kortom: Kies daarom op een warme dag dus liever voor een kop thee of een Thaise curry dan voor een koud biertje of een ijsje! Dus, ga jij naar het strand dit weekend, of ergens lekker picknicken? Neem dan een thermosfles mee met warme thee en zeker weten dat het verkoelend werkt. Niet in huis? Tefal heeft hele trendy isoleerflessen in allerlei zomerse kleurtjes, met een mok voor warme en koude dranken. De thermofles is 100% lekvrij en houdt dranken minimaal 12 uur warm en 24 uur koud. Ideaal dus om mee te nemen op zo’n warme dag...Klik hier om de kleurtjes te bekijken.

MEER VERKOELENDE PRODUCTEN / VERKOELENDE BOODSCHAPPENLIJST
Er zijn natuurlijk veel meer voedingsmiddelen die voor verkoeling zorgen. Door die producten op een warme zomerse dag te eten, blijft je lichaam lekker koel en heb je minder last van de warmte. Hieronder een overzicht met verkoelend voedsel. Over het algemeen zijn koele en verfrissende voedingsmiddelen waterrijk en qua smaak vaak bitter, zuur of zout.

Groenten en fruit
Verkoelende groenten zijn veelal groenten die veel water bevatten. Sla, komkommer, andijvie, spinazie, courgette, selderij, avocado, radijs, broccoli, champignons en tomaat werken allemaal verfrissend. Groenten die vorstbestendig zijn, zijn over het algemeen verwarmend. Als regel kun je aanhouden dat producten die veel zon nodig hebben om te groeien verkoelender zijn dan producten die in een koeler klimaat kunnen groeien. Zo is de sinaasappel een goed voorbeeld van verkoelend voedsel. Maar ook honingmeloen, papaja, appel, peer, citroen, kiwi, rabarber, banaan, mango, watermeloen, zwarte bessen, blauwe druiven en ananas werken goed.

Specerijen
Onder de verkoelende kruiden en specerijen vallen onder meer salie, zout, dragon, agaragar, miso en sojasaus.

Noten, zaden en granen
Ook zijn er noten, zaden en granen met een verkoelende werking. Enkele voorbeelden zijn: tarwe, rogge, spelt, cashewnoten en zonnebloempitten.

Zuivel en dierlijke producten
Zoek je zuivelproducten die fris zijn en verkoeling bieden? Kies dan bij voorkeur voor koeienmelk, jonge kaas, kefir, kwark, zure melk en yoghurt. Dierlijke producten zijn veelal verwarmend. Uitzondering op deze regel zijn: kalkoen, eend, gans, oester, kaviaar en inktvis schijnen dan wel weer verkoelend te werken.

 

Vorige artikel HOMEMADE FRUITIJSJES VOOR TROPISCHE TEMPERATUREN
Volgende artikel DEZE TRAKTATIES ZIJN SIMPEL, LEKKER ÉN EEN LUST VOOR HET OOG
Beoordeel dit artikel:
4.3