De verschillende soorten koffie
/ Categorieën: Koffiebreak

De verschillende soorten koffie

Wij Nederlanders zijn verstokte koffieleuten, maar wat is koffie nu precies? Wist je bijvoorbeeld dat we het eigenlijk over een kers hebben? 

De vrucht van de koffieplant wordt koffiekers of koffiebes genoemd. Koffiekersen groeien in trossen aan de stengel en worden zo’n 1,5 cm groot. Pas nadat de vruchten gedroogd zijn, heten ze koffiebonen. Na het drogen worden de boontjes gebrand. Hierbij worden de suikers in de boon gekarameliseerd waardoor de koffieolie ontstaat die zorgt voor het aroma en de smaak van de boon.

 

ARABICA VS. ROBUSTA

Ondanks dat er meer dan zestig koffiesoorten zijn, gebruiken we er meestal maar twee: Arabica en Robusta. Arabicakoffie wordt het meest gedronken (grofweg 70 procent) en is wat zachter en ronder van smaak, terwijl Robusta sterker van smaak is met meer bitters en meer cafeïne.

 

Blends VS. SIngle Origin

Door het cafeïnegehalte van de robustaboon vind je eigenlijk geen 100 procent robustakoffie, die is namelijk te bitter om te drinken. Wel vind je koffies van 100 procent Arabica of een mix van arabica- en robustabonen. Koffie is vaak een mix (een blend dus) van verschillende bonen uit meerdere landen. Komen de bonen uit één land, dan heet dat single origin.

 

AROMA

Koffie heeft geen smaak, maar een aroma. Er zijn tien gangbare aroma’s, die zijn ondergebracht in drie aromafamilies. De aromafamilies zijn bloemig/fruitig, intens en gebalanceerd. Welke aroma’s er in een koffie zitten, hangt af van waar de koffie vandaan komt. Zo is Indische koffie nogal kruidig en hebben koffies uit Colombia vaak bloemige tonen.

 

Welke koffie je ook drinkt: de Travel Mug is overal te gebruiken en een musthave voor coffee lovers. Hij houdt je koffie zeker vier uur warm én je kunt er vanaf alle kanten uit drinken: superhandig in de auto of op de fiets.

 

Vorige artikel Pas op! Gooi niet zomaar eten weg dat over de datum is
Volgende artikel 5 leuke ‘beauty wist-je-datjes’ over koffie
Beoordeel dit artikel:
Geen beoordeling