De ideale koelkastindeling
Corina Robbertsen
/ Categorieën: Keukenpraat

De ideale koelkastindeling

Eten en drinken blijft langer goed als je het op de juiste manier bewaart. Maar hoe doe je dat? Hoe haal je het optimale uit je koelkast? En wat is eigenlijk de ideale temperatuur voor je koelkast? Zo deel je hem het beste in en blijft je eten langer vers. Elke plek in de koelkast heeft een andere temperatuur. Zo zijn de achterkant van de onderste en de bovenste plank veruit het koelst en is middelste plank in de deur de warmste plek.

 

BOVENSTE PLANK

De bovenste plank van de koelkast is samen met de onderste plank een van de koudste plekken. Dingen die je hier het beste kunt neerzetten zijn eten in potjes, smaakmakers die niet veel gebruikt worden of al geopend zijn, gepekelde producten en koelkastvriendelijk fruit. Hieronder vallen onder anderen appels, sinaasappels, bessen, meloenen of druiven. En evt. frisdranken, sappen en wijn.

 

MIDDELSTE PLANK

In het midden van je koelkast is de temperatuur gemiddeld. De middelste plank is daarom de beste plek voor je goed afgesloten kliekjes of harde kazen zoals Parmezaan en gorgonzola. De temperatuur is hier gemiddeld. Ook de eieren liggen hier goed. Let wel: zet het doosje liever tegen de achterkant aan, daar is het net even wat koeler.

Lees ook: The art of boxing: zo haal je het meest uit je vershoudbak.

 

ONDERSTE PLANK

De onderste plank (de eerste plank boven de groentelade) is meestal het koudst. Bewaar daar rauw voedsel zoals vlees, vis of gevogelte, samen met zuivelproducten en andere producten die goed koud moeten blijven.

 

GROENTELADE

De groentelade is vanzelfsprekend voor groenten en fruit. Ook verse kruiden zijn hier het meest op hun plek. Maar let op: sommige groenten en fruit kun je beter buiten de koelkast bewaren. Dit zijn tomaat, komkommer, courgette, aubergine, wortel, knolselderij, paprika, aardappel, ui, knoflook, avocado en tropisch fruit zoals mango, banaan en ananas. Bladgroente, broccoli, sperziebonen, witlof, bloemkool, was en bospeen, gesneden groente en salades, zacht fruit, appels en peren gedijen wel goed in de koeling.

Lees ook: Hoe kun je groente het best bewaren

 

KOELKASTDEUR

De deur van de koelkast is de warmste plek. Hier bewaar je producten die niet al te veel gekoeld hoeven te worden zoals zuivel, sauzen, geopende potjes kappertjes & zongedroogde tomaten en eventueel je eieren.

 

BOVENSTE PLANK KOELKASTDEUR

Boter en zachte kazen kun je het beste op de bovenste plank van de koelkastdeur leggen. En als je niet van koude kaas houdt, is ook dit de beste plek.

 

MIDDELSTE PLANK KOELKASTDEUR

Op de middelste plank van de koelkastdeur zet je je smaakmakers in flessen en tubes zoals ketchup, mayonaise, chilisaus en mosterd. Deze hoeven namelijk niet heel erg koel bewaard te worden.

 

ONDERSTE PLANK KOELKASTDEUR

Tot slot kun je melk, yoghurt, sappen, water en wijn het beste op de onderste plank van de koelkastdeur zetten.

 

HET VRIESVAK

Het vriesvak is de koudste plek van je koelkast. De ideale temperatuur hiervoor is -18 graden celsius. Je kunt er van alles in bewaren. Denk aan vlees, vis, brood, ijs, groente, fruit en aardappelproducten. Maar de vriezer is ook ideaal voor als je aan food preppen doet, want ook van tevoren bereide maaltijden en restjes en kliekjes kun je heel goed invriezen.

 

Food preppen is letterlijk het voorbereiden van je maaltijden. Je bespaart er tijd mee, de kans is groot dat je minder voedsel weggooit en doordat je niet vlak voor het eten nog hoeft te bedenken wat je gaat koken, kom je ook nog eens minder snel in de verleiding om ongezond te gaan eten. Voorbereiding is het halve werk, dus voordat je direct de keuken in rent, is het handig eerst even deze tips door te lezen. (linken naar: http://blog.tefal.nl/voorbereiding-is-het-halve-werk)

Lees ook: Veilig ontdooien doe je zo.

 

Extra bewaartips:

Is de indeling van je koelkast voor mekaar, lees dan nog even deze extra bewaartips zodat je je eten langer kunt bewaren:

 

  1. Zet je koelkast op 4 °C. Eten is dan namelijk langer houdbaar, want bacteriën groeien dan minder snel. Met een koelkastthermometer kun je controleren of je koelkast koud genoeg staat (te koop in de webshop of in een kookwinkel).
  2. Laat gekoelde producten niet lang uit de koeling, maar zet ze zo snel mogelijk terug in de koelkast.
  3. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
  4. Beoordeel zelf of een product nog goed is. Staat er een THT-datum (ten minste houdbaar tot) op het product? Of helemaal geen datum, zoals bij verse groenten en fruit? Bepaal dan zelf of je het nog kunt eten. Als het product er nog goed uitziet en goed ruikt, kun je het vaak ook na de THT-datum ook nog wel eten of drinken.
  5. Gooi producten met een verstreken TGT-datum weg. Producten met een TGT-datum (te gebruiken tot), zoals vlees en vis, moet je ná die datum niet meer eten. Gooi deze producten weg. Je kunt producten met een TGT-datum alleen langer bewaren als je ze invriest. Dan stopt de bacteriegroei.

 

Lees ook: Gooi niet zomaar eten weg dat over de datum is.

 

Energiebesparende tips:

Wil je tot slot ook wat minder energie verbruiken, lees dan vooral nog even dit:

  1. Plaats geen warme etenswaren in de koelkast. Dit kost veel energie, dus laat ze eerst afkoelen. Ontdooien daarentegen kan wel prima in de koelkast: de koelkast kan dan gebruik maken van de kou van het bevroren product en heeft dus minder stroom nodig.
  2. Zet je koelkast op een koele plek. Dus liever niet bij een raam of naast de oven, hierdoor kan hij makkelijker koel blijven en verbruikt hij minder energie.
  3. Richt je koelkast slim in met bovenstaande tips en leg daarnaast alle etenswaren en drank zo neer, dat je er meteen bij kunt. Zo hoeft de deur minder lang open te staan en blijft de kou binnen.
Vorige artikel OVERNIGHT OATS
Volgende artikel 5 TEKENEN DAT JE INGEVROREN ETEN BETER NIET MEER KUNT ETEN
Print
2353 Beoordeel dit artikel:
4.0