De beste materialen voor jouw stoofgerecht
/ Categories: Smaakmakers

De beste materialen voor jouw stoofgerecht

Stovember met Tefal

Materiaal

De meeste mensen zijn bekend met gietijzeren braadpan. Dat is niet zonder reden, want gietijzer houdt lang zijn warmte vast waardoor het een ideaal materiaal is om een urenlang in te stoven. Een nadeel van gietijzer is dat het heel erg zwaar is, zelfs als er nog niets in is gemaakt. Daarom zijn gietaluminium braadpannen in opmars. Ten opzichte van een gietijzeren braadpan houden ze minder lang hun warmte vast, maar nog steeds langer dan een RVS of aluminium kookpan. Voordeel van gietaluminium ten opzichte van gietijzer is dat het materiaal bijna 2x zo licht is. Daardoor kan een gietaluminium pan als handzamer en gebruiksvriendelijker worden gezien ten opzichte van een gietijzeren pan.

Deksel

Met de deksel van een braadpan kun je een groot verschil maken in de uiteindelijke smaak van een stoofgerecht. Sommige deksels van braadpannen hebben namelijk handige snufjes die het gerecht nog malser maken. Allereerst hebben sommige deksels druipringen aan de binnenkant van de deksel. Hierdoor valt condens (wat ontstaat tijdens het stoven) weer terug op het gerecht, waardoor het gerecht zijn vocht niet verliest en dus malser wordt. Sommige deksels kunnen voor nog meer condens zorgen. Deze deksels hebben een opstaande rand aan de buitenkant, waardoor je ijs en/of water op de deksel kunt gieten. Door de deksel te koelen, ontstaat er in de pan nog meer condens en wordt je gerecht dus nog malser.

Geschikt voor jouw wensen

Naast bovenstaande punten, moet de pan voornamelijk aansluiten bij jouw wensen. Vraag jezelf af hoe groot de pan voor jou moet zijn en let erop dat pannen groter dan 28 cm ook in de weg kunnen staan wanneer je andere pannen gelijktijdig wilt gebruiken. Daarnaast kun je kiezen voor braadpannen met of zonder anti-aanbaklaag. Met braadpannen zonder anti-aanbaklaag kun je gemakkelijk en snel je vlees aanbraden, maar is het schoonmaken wel een stuk lastiger. Dus kies vooral wat er bij jou past.

Slowcooker

Je kunt natuurlijk ook een elektrisch apparaat gebruiken voor het maken van een stoofgerecht. Met zogenoemde slowcookers kun je ’s ochtends (of avond ervoor) het voorbereidende werk doen en dan overdag je gerecht laten pruttelen. ’s Avonds kom je dan thuis met de geur van een heerlijke verse stoof. Voordeel van een elektrische slowcooker ten opzichte van een braadpan is dat je deze met een gerust hart de hele dag aan kunt laten staan. Zo kun je ondertussen gewoon andere dingen doen. Daarnaast hebben de meeste slowcookers meerdere functies. Zo is onze All-in-one multi-cooker, zowel een slowcooker als een snelkookpan. Dus je kunt zelf kiezen of je gerechten langzaam of juist snel wilt garen.

Kan je niet wachten en wil je meteen aan de slag? Neem eens een kijkje op tefal.nl/stovember voor meer recepten en tips en ontdek welke braadpannen en multicookers Tefal in het assortiment heeft voor de beste resultaten.

Previous Article Het geheim van een goede stoof Weetjes
Next Article Hoe maak je een traditionele stoof hip?
Print
3320 Rate this article:
4.0

Populair