5 VERRASSENDE MANIEREN OM JE STRIJKIJZER SCHOON TE MAKEN
/ Categories: Huisraad

5 VERRASSENDE MANIEREN OM JE STRIJKIJZER SCHOON TE MAKEN

Door het strijken van kleding en linnengoed ontstaat er soms geleidelijk aan een donker laagje op het oppervlak van de zool van je strijkijzer, iets dat meestal veroorzaakt wordt door het strijken van synthetische stoffen. Als je merkt dat de onderkant van je strijkijzer steeds meer verkleurt, bruine vlekken krijgt of aan de stof blijft plakken, dan is het tijd voor een schoonmaakbeurt, anders gaan je kleren eraan. En dat is zonde. Je strijkijzer schoonmaken kan op meerdere manieren: met zout, aluminiumfolie, azijn, nagellakremover, tandpasta of met een kaars. Deze handige trucjes zorgen ervoor dat je strijkijzer er als nieuw uit blijft zien.

1. Zout

Zout heeft vrijwel iedereen in huis heeft en is superhandig om viezigheid en stofrestjes die aan je strijkijzer blijven kleven te verwijderen. Strooi wat zout op een stuk vetvrij papier of op een krant en strijk met een warme bout over het papier tot de zool weer blinkt. De vlekken worden opgenomen door het (kranten) papier, waarna je alleen nog even je strijkijzer schoon hoeft te vegen met een katoenen doek.

2. Aluminiumfolie

Een kleverig strijkijzer kun je ook schoonmaken met aluminiumfolie. Haal het warme ijzer over een stuk aluminiumfolie en je strijkijzer is zo weer schoon.

3. Nagellakremover

Wanneer er gesmolten polyester of vinyl aan de zool van je strijkijzer zit dan is dit de truc om hem weer schoon te krijgen: wacht tot je strijkijzer is afgekoeld en wrijf het gesmolten vuil weg met een doek gedrenkt in nagellakremover. Veeg de zool vervolgens met water af voordat je het volgende kledingstuk gaat strijken.

4. Azijn

Witte wijnazijn of schoonmaakazijn is erg handig voor het verwijderen van vlekken op je strijkbout. De zure bestanddelen zorgen ervoor dat de vlekken sneller verdwijnen en dat je strijkijzer weer mooi gaat glanzen. Verwarm een kleine hoeveelheid azijn en wrijf dit met een doek of met een sponsje over je strijkijzer. Verwijder het losgeweekte vuil daarna met een schone vochtige doek en je strijkijzer is weer helemaal schoon.

5. Kaars

Nog een handige truc om je strijkijzer gemakkelijk schoon te maken is kaarsvet. Kaarsvet trekt namelijk hardnekkige vlekken aan en zorgt ervoor dat de zool van je strijkijzer weer helemaal schoon wordt en er weer als nieuw uitziet. Laat het strijkijzer eerst even warm worden en ga er dan met een witte kaars overheen. Strijk vervolgens over een dikke laag keukenrol. Herhaal dit een aantal keer, afhankelijk van hoe vies de onderkant van het strijkijzer is.

Previous Article OP EEN RIJTJE: WELKE PAN GEBRUIK JE WAARVOOR?
Next Article PREP & PARTY: HANDIGE TIPS VOOR EEN GESLAAGD KERSTDINER
Print
138712 Rate this article:
3.9

Populair