5 TEKENEN DAT JE INGEVROREN ETEN BETER NIET MEER KUNT ETEN
Corina Robbertsen
/ Categorieën: Keukenpraat

5 TEKENEN DAT JE INGEVROREN ETEN BETER NIET MEER KUNT ETEN

Zo blijft melk vier tot zes weken goed, brood vier weken, restjes drie maanden en ijs een jaar. Rund- en kippenvlees blijft drie maanden vers en groente en fruit zijn een jaar houdbaar in de vriezer. Maar wanneer weet je nu echt of iets nog goed is om te eten of niet? Hieronder een aantal tekenen die aangeven dat je het ingevroren eten beter niet meer kunt eten.

1. VRIESRAND

Kleine sneeuwvlokken in je diepvrieszakje of Tupperware-bakje, ook wel vriesbrand genoemd, zijn een teken dat je eten niet echt lekker meer is. Bij vriesbrand veranderen watermoleculen uit het eten in ijskristallen doordat ze in contact zijn gekomen met de lucht en zorgen ervoor dat je eten uitdroogt en zijn textuur en smaak verliest. Het is dan niet bedorven, maar grote kans dat je rode steak veranderd is in een grijs stuk vlees en je varkenshaas eerder bruin oogt is dan roze.

2. DOFHEID

Eigenlijk geldt voor al het eten wat al een keer gekookt is: bewaar het niet te lang in de vriezer want dan droogt het uit, krijgt het een doffe kleur en kun je het beter niet meer eten. Het ontstaat door niet-luchtdichte verpakkingen of simpelweg het te lang in de vriezer bewaren.

3. VIEZE GEUR

Vooral voor vlees en vis geldt steevast: als het stinkt, is het bedorven. Maar ook voor andere producten is de regel: eet het niet als het niet fris meer ruikt na het ontdooien.

4. KLEVERIG OF SLIJMERIG

De textuur van een product verraadt vaak heel veel. Bij twijfel: check dan dus de textuur van het product. Hier merk je al gauw aan of het nog veilig is om te eten. Want iets eten dat kleverig of slijmerig is, is meestal niet goed meer.

5. LEKKAGE

Liggen er rozige, vleesachtige sappen onderin je vriezer? Slecht teken. Waarschijnlijk is je vriezer onopgemerkt wat opgewarmd en is er iets ontdooid. Let op: alles wat met deze sappen in aanraking komt, kan bederven. De enige oplossing is je hele vriezer grondig schoonmaken en je hele voorraad weggooien.

Lees ook: Veilig ontdooien doe je zó.

HOUDBAARHEID IN DE KOELKAST

Ben je niet zo van het invriezen, maar bewaar jij je kliekjes liever in de koelkast? Onthoud dan goed dat je restjes eten, vers vlees en vis maar twee dagen in de koelkast kunt bewaren.

Zuivel

Aangebroken boter blijft twee weken goed, rauwe eieren en margarine houd je vier weken vers in de koelkast. Oude kaas blijft tot twee weken goed en jonge kaas een week. Melk, yoghurt, vla en slagroom blijven vier dagen vers.

Fruit

Hard fruit kun je ongeveer een maand bewaren in de koelkast, zacht fruit daarentegen niet langer dan drie dagen.

Groente

Bladgroente blijft twee dagen vers en gesneden groente en rauwkost eigenlijk maar een dag.

Meer weten over het bewaren van etensresten en kliekjes? Lees dan het artikel: Zo ga je om met restjes en kliekjes.  

Wil jij weten hoe je jouw koelkast ideaal indeelt om voedselverspilling tegen te gaan? Klik dan hier.

Vorige artikel De ideale koelkastindeling
Volgende artikel UMEBOSHI: JAPANS POWERFOOD
Print
12206 Beoordeel dit artikel:
4.2