4 X HOMEMADE BBQ-SAUZEN: GEZOND EN NOG LEKKER OOK
/ Categorieën: Recepten

4 X HOMEMADE BBQ-SAUZEN: GEZOND EN NOG LEKKER OOK

Als het in Nederland mooi weer is gaat overal de BBQ aan. Dat is gezellig en lekker. Een lekker sausje is dan natuurlijk onmisbaar. Maar wist je dat in veel kant-en-klare BBQ-sauzen heel veel zout zit? Dat is slecht voor je nieren en verhoogt je bloeddruk. Om maar niet te spreken over al die andere toevoegingen. Maar vanaf nu maak je die sauzen en dips gewoon zelf.

WELKE KEUKENTOOL GEBRUIK JE WAARVOOR?
Weet jij het verschil tussen een gewone handmixer, een keukenmachine, staafmixer en een blender? Er zijn zoveel varianten en al deze apparaten hebben verschillende functies. Maar wat gebruik je nu waarvoor? En welke zijn essentieel Tefal vertelt je hoe simpel dat is en geeft een aantal zomerse recepten, die heel eenvoudig te bereiden zijn en nog bijzonder lekker ook. Ontdek nieuwe smaken en leer de zoutste producten te vermijden.

PESTO GENOVESE
Zelfgemaakte pesto is een heerlijke smaakmaker voor bijvoorbeeld een pastasalade, als dressing bij een tomaat-mozzarella salade, bij een lekker stuk vlees of vis of gewoon lekker op brood. En deze traditionele Italiaanse saus is werkelijk zo gemaakt.

Dit heb je nodig:

  • 1 bos basilicum (30 g)
  • 1 el pijnboompitten
  • 1 teen knoflook
  • 75 ml extra vierge olijfolie
  • 2 el geraspte Parmezaanse kaas
  • Tefal 5-second-Chopper

Zo maak je het:

  1. Pluk de blaadjes van de takjes basilicum en doe ze met de pijnboompitten, de knoflook en de olijfolie in de hakmolen.
  2. Sluit de hakmolen en hak tot een smeuïge pesto. Roer de kaas erdoor en breng de pesto op smaak met peper.

BEREIDINGSTIP

  • Je kunt de pesto natuurlijk ook in een keukenmachine of met een staafmixer te maken, maar lekkerder is om het in de Tefal 5 seconds chopper te doen. Dan wordt de pesto niet te glad en houdt hij de korrelige structuur die hem extra lekker maakt.

BEWAARTIP
Bewaar de pesto in de kunststof bakjes van Tefal, in de koelkast of maak wat meer en stop een deel in de vriezer voor de week daarop. De bakjes zijn in verschillende maten en vormen te verkrijgen, namelijk: 0,15 L / 0,25 L / 0,55 L / 1 L / 3,7 L. Dankzij de speciale afsluiting zijn ze 100% lekvrij en de speciale afsluiting van de MasterSeal bakjes voorkomt schimmelvorming en bacteriën tussen de randjes. De inhoud blijft tot maar liefst 2 keer langer vers en ook fijn, de bakjes mogen gewoon in de vaatwasser en magnetron.

LEES OOK: 7 tips voor een gezonde bbq.

YOGHURT-CITROEN SAUS MET BOSUI
Deze yoghurt citroen saus is heerlijk verfrissend op warme dagen en smaakt goddelijk bij een gepofte aardappel of gewoon als saus bij een lekker stukje vlees.

Dit heb je nodig:

  • 250 ml Griekse of volle yoghurt
  • Een halve citroen
  • 2 bosuitjes
  • 1 theelepel olijsolie
  • Verse peper
  • Kruidenzout

Zo maak je het:

  1. Meng de yoghurt met de olijfolie en knijp een halve citroen erover uit.
  2. Snij de bosui in kleine ringetjes en voeg toe
  3. Breng op smaak met wat peper en kruidenzout en je hebt een overheerlijke saus die nog gezond is ook.

ZONGEDROOGDE TOMATENHUMMUS MET BASILICUM
Hummus is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond. Heerlijk op turks brood met een komkommertje erbij, maar je kunt er ook lekker je groenten in dippen. Ideaal voor bij de bbq.

Dit heb je nodig:

Zo maak je het:

  1. Pureer in de blender of in een foodprocessor de kikkererwten met de knoflook, de tomaten met 4-5 el van de tomatenolie, het limoensap en een flinke scheut water tot een smeuïge pasta.
  2. Voeg de basilicum toe en pureer nog kort. Breng de hummus op smaak met een beetje chilipoeder.
  3. Schep de tomatenhummus in een schaaltje, maak af met een straaltje olijfolie, wat extra chilipoeder en verse basilicumblaadjes.

BEWAARTIP:
In een luchtdicht vershoudbakjes van Tefal kun je de hummus zeker een week bewaren.

BASISRECEPT HOLLANDSE MAYONAISE
Tot slot: omdat mayonaise de basis vormt van vele sauzen en dips, een goed basisrecept voor homemade mayonaise. Want zelf maken is altijd gezonder dan mayonaise uit een potje.

Dit heb je nodig:

  • 2 eieren
  • 2 theelepels gladde mosterd
  • E eetlepels witte wijn azijn
  • 300 ml olijfolie
  • Een snufje zout
  • Een Wizzo keukenmachine van Tefal of Infinity Force Ultimate staafmixer met mengbeker.
  1. Zorg dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn
  2. Meng 2 eidooiers met 2 theelepels gladde mosterd en een snufje zout in de kom van een keukenmachine of gebruik een staafmixer met mengbeker.
  3. Klop het geheel net zo lang totdat er een lichtgele en romige substantie ontstaat.
  4. Voeg al kloppend (of terwijl de machine draait) 2 eetlepels azijn toe en daarna geleidelijk de olijfolie. Als ongeveer de helft van de olie is opgenomen en de substantie dikker wordt, kun je het tweede deel van de olie iets sneller toevoegen.
  5. Breng op smaak met zout en peper.

Tefal legt uit waarvoor de verschillende keukenapparaten bestemd zijn zodat jij kunt kiezen welke keukenhulp voor jou het fijnste is. LEES MEER, KLIK HIER.

 

 

Vorige artikel ZELF IJS MAKEN: DE ZOMER OP EEN STOKJE
Volgende artikel VAKANTIEPRET: MET JE KIND SAMEN BBQ-EN
Beoordeel dit artikel:
5.0

x

Populair

Geen inhoud

Er is een fout opgetreden bij het laden van de inhoud.