3 X VEGETARISCH FRITUREN
/ Categorieën: Smaakmakers

3 X VEGETARISCH FRITUREN

Steeds meer mensen koken een paar keer in de week zonder vlees. En ook de borrel moet eraan geloven. Tefal geeft tips voor het frituren van groente tempura, rijstballetjes, vegetarische loempiaatjes en meer…

Iedereen houdt van een goede borrel op zijn tijd met lekkere happen. Wil je een keer wat anders dan de standaard bitterballen en kaasstengels of een plank gevuld met worst en Franse kaas? Probeer dan deze vegetarische borrelhapjes uit de frituur. Ze zijn tongstrelend lekker en ook nog eens hartstikke origineel.

 

GROENTE TEMPURA

In Spanje zie je vaak tempura op de tapaskaart staan en ook in Griekenland zie je dit hapje vaak terug. Het is eigenlijk niets meer dan het in beslag dopen van ingrediënten en het vervolgens kort frituren. Je kunt allerlei groenten gebruiken, maar het is wel aan te raden om de meer vaste groenten te kiezen. Denk aan broccoli, zoete aardappel, pastinaak, asperges, boontjes of paprika. Het beslag is super easy om te maken en in een mum van tijd klaar. Het enige wat je verder nog hoeft te doen is wat groente snijden en de olie verhitten. Kortom: groente tempura is een perfecte snack voor bij de borrel in het weekend. Lekker met een wijntje (of mocktail) en ook nog eens heel gezond.

 

Voor dit recept gebruiken we aubergine, courgette, pastinaak en bimi, maar je kunt natuurlijk variëren met de groente.

 

Dit heb je nodig:

  • 100 gr bimi
  • Halve aubergine, in plakjes gesneden
  • Halve courgetti, in plakjes gesneden
  • Halve pastinaak, in plakjes gesneden
  • 130 gr bloem
  • Peper en zout
  • 1 ei
  • 200 ml bruisend water
  • Zonnebloemolie om in te frituren
  • Sojasaus
  • Tefal Fry Delight Frituurpan 

 

Zo maak je het:

  1. Snijd de aubergine, de courgette en de pastinaak in ronde plakken van ongeveer 0,5 cm dik.
  2. Meng de bloem met wat peper en zout, het ei en 200 ml koud, bruisend water tot een egaal beslag.
  3. Verhit de zonnebloemolie in de frituurpan tot 180 graden Celsius.
  4. Haal de groente door het beslag en laat het in de hete olie glijden. Bak de groente ongeveer 2 tot 3 minuten.
  5. Haal de groente uit de olie en laat het even uitlekken op keukenpapier.
  6. Serveer de groente tempura met sojasaus.

 

Frituurtip:

Zoals bijna altijd bij frituren moet je de groenten in porties bakken en met niet te veel tegelijk. De stukken moeten kunnen bewegen en niet aan elkaar gaan kleven. Gebruik neutrale olie, zoals druivenpit- of maiskiemolie of zonnebloemolie.

 

VEGETARISCHE LOEMPIA’S

Van die lekkere krokante loempia’s doen het ook altijd goed tijdens de borrel. Je kunt ze kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is best eenvoudig en duizendmaal lekkerder.

 

Dit heb je nodig:

  • Loempia vellen
  • 100 gram mihoen
  • 2 wortels (geschaafd)
  • Een handje vol taugé
  • 3 lente-ui (fijngesneden)
  • 1 kleine Chinese kool (fijngesneden)
  • 3 tenen knoflook (uitgeperst)
  • Stuk verse gember (ongeveer 4 centimeter groot, geschild en fijngesneden)
  • Een klein beetje sambal
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 losgeklopt eigeel (om loempia-vellen vast te plakken)
  • Zoete chilisaus
  • Olie om in te frituren
  • Tefal Fry Delight Frituurpan 

 

Zo maak je het:

  1. Kook de mihoen gaar en laat uitlekken.
  2. Meng vervolgens de mihoen, wortel, taugé, lente ui, Chinese kool, knoflook en gember met de sojasaus, sesamolie en sambal in een grote kom. Let op dat het niet te nat wordt.
  3. Laat de loempiavellen ontdooien en leg ze klaar.
  4. Klop het eigeel los en rol de loempia’s een voor een. Leg een velletje loempiadeeg voor je op het keukenblad of op een snijplank, met de punt naar je toe en leg een beetje van de vulling in het midden van het vel. Strijk de randen van het deeg in met een laagje losgeklopt eigeel, hierdoor blijven de randen plakken.
  5. Vouw het velletje deeg op tot een mooi pakketje en druk aan.
  6. Laat de frituurpan heet worden (180 graden) en frituur de loempia’s een paar minuutjes tot ze goudbruin zien en knapperig zijn.
  7. Haal de loempia’s uit de olie en laat ze even uitlekken op keukenpapier.
  8. Serveer met zoete chilisaus.

 

VEGETARISCHE RIJSTBALLETJES

Als je een keer te veel rijst hebt gemaakt en ook nog wat groente in de groente-la hebt liggen die nodig op moet, dan zijn gefrituurde vegetarische rijstballetjes een hele lekkere borrelsnack. Je hoeft geen eten weg te gooien en de meeste kinderen smullen ervan.

 

Dit heb je nodig:

  • Een bakje gekookte zilvervliesrijst
  • 2 wortels (fijn geraspt)
  • 1 ui, (fijngesnipperd)
  • Een handje vol rozijnen
  • Tahinsaus

 

Voor het beslag:

  • Bloem
  • Water
  • Scheutje Sojasaus

 

Zo maak je het:

  1. Meng de gekookte rijst, de fijne groente en de rozijnen met elkaar in een kom.
  2. Maak een papje van de bloem, water en voeg wat sojasaus toe om het mengsel op smaak te brengen. Zorg dat het mengsel niet te nat wordt, want dan plakt het niet meer.
  3. Voeg samen tot een geheel en kneed er kleine balletjes van.
  4. Zet de frituurpan aan en laat de olie heet worden (180 graden celsius).
  5. Doe de balletjes erin en frituur in een paar minuten bruin en krokant.
  6. Serveer met een dip van tahinsaus.

 

FRY DELIGHT XL

Wil je liever niet frituren, omdat je denkt dat het veel te vet en ongezond is? Met deze keukenheld bereid je heerlijke en knapperige gerechten met weinig tot geen olie. De Tefal Fry Delight XL is als het ware een mix tussen de oude frituurpan en een hete lucht oven en daarmee een goede vervanger van de ouderwetse frituurpan. Het apparaat biedt eindeloze mogelijkheden voor gezonder koken, van het frituren van de lekkerste frieten en vegetarische borrlehappen tot het braden van kippenpoten en van het grillen van groenten tot het bakken van muffins en cakes. Gezond en lekker eten was nog nooit zo makkelijk! Met een handig digitaal bedieningspaneel en een stijlvol uiterlijk kan de Fry Delight XL zomaar eens je beste vriend in de keuken worden.

 

Prijs: € 179,95

 

Kopen: klik hier 

 

Goed om te weten: Frituurpannen zijn in de keuken de belangrijkste bron van brand en brandwonden. Goed oppassen dus.

 

 

 

 

Vorige artikel KOKEN OF STOMEN: WAT IS GEZONDER?
Volgende artikel HOE MAAK JE EEN GOEDE FOODFOTO MET JE SMARTPHONE?
Beoordeel dit artikel:
5.0

x

Populair

Geen inhoud

Er is een fout opgetreden bij het laden van de inhoud.