10 tips voor het invriezen van fruit
/ Categorieën: Keukenpraat

10 tips voor het invriezen van fruit

Het hele jaar zomer? Dat kan! Je vriest al dat lekkere zomerfruit met deze tips heel gemakkelijk in. 

1. Neem altijd rijp fruit om in te vriezen. Een onrijpe framboos zal ook onrijp uit de vriezer komen en wordt niet meer rijp.

 

2. Het meeste fruit is wat zacht als je het ontdooit. Hou hier rekening mee voor toekomstig gebruik. Bosbessen, bramen, kersen en kruisbessen ontdooien wel mooi.

 

3. Het is goed om fruit te ontpitten, schillen en snijden voor je het invriest, op die manier kun je het makkelijker verwerken en portioneren na ontdooien.

 

4. Was en droog fruit altijd grondig voor je het invriest. Pas op, als het fruit nog nat is komt er een laagje ijs op en dat geeft weer extra vocht bij ontdooien.

 

5. Vries zacht fruit als aardbeien, mango, frambozen en bessen los in door ze op een bord of bakplaat uit te spreiden. Eenmaal ingevroren doe je ze in een vershoudbakje. Zo kan het fruit niet meer aan elkaar vriezen. 

 

6. Druiven en aardbeien kun je heel invriezen. Je kunt ze bijvoorbeeld bevroren als ijsklontjes gebruiken in dranken, maar ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt of smoothie.  

 

7. Schil bananen altijd en snijd ze in stukken of vries ze in hun geheel in. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie.

 

8. Handig! Snijd citroenen en limoenen in plakjes en vries ze in. Je kunt de schijfjes bevroren of ontdooid in je water doen, maar ook gebruiken als garnering bij bijvoorbeeld vis of vlees.  

 

9. Appels en peren kun je in parten of schijfjes invriezen, maar ze verkleuren snel. Was de stukken en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water.

 

10. Voor het invriezen van fruit kun je ijsblokjesbakjes, MasterSeal vershoudbakjes van Tefal of speciale diepvrieszakjes met zip lock gebruiken. Zorg wel altijd dat je even de datum erop zet. Je kunt diepgevroren fruit (-18 °C) tot wel 12 maanden bewaren in de vriezer.

 

Deze tips kwamen mede op basis van het Voedingscentrum tot stand. 

Vorige artikel Groene smoothie met kiwi, appel en rabarber
Volgende artikel 8 gouden tips voor beginnende foodpreppers
Beoordeel dit artikel:
4.4

Populair

Geen inhoud

Er is een fout opgetreden bij het laden van de inhoud.